Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lärarfackets oro om Årbyskolan som kan drabbas extra hårt av varslet – och skolchefens svar på kritiken. Foto: SVT

72 varslas inom grundskolan i Eskilstuna: ”Kostymen ska passa budgeten”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun måste spara pengar även inom grundskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen gick på onsdagen ut med ett sparpaket och varsel läggs nu på 72 tjänster.

De fackliga organisationerna och alla rektorer har den senaste tiden suttit i förhandlingar. Tillsammans har de kommit fram till ett sparpaket där ungefär 72 tjänster ska bort.

– Kostymen ska passa budgeten. 2024 är ett tufft år och vi måste göra en smärre justering. Vi ska komma ihåg att grundskolan i Eskilstuna är en väldigt stor arbetsgivare, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Runt 40 miljoner kronor ska sparas inom grundskolan i Eskilstuna, som årligen har kostnader på cirka 1,6 miljarder.

Behöver anställa behöriga lärare samtidigt

Samtidigt är förvaltningen i behov av att anställa 80 behöriga lärare. Varslet som nu läggs bygger på övertalighet på vissa enheter och det som väntar är en typ av omfördelning, enligt skolchefen.

– Många av de som nu drabbas av det här varslet kommer att kunna erbjudas en tjänst, kanske på en annan skola, säger Lina Axelsson Kihlblom

I klippet ovan: Hör fackets kritik om hur varslet kan drabba Årbyskolan – och skolchefens svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet