Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lärarfacket med Magnus Klarins i spetsen är starkt kritiska till neddragningarna inom gymnasieskolan i Eskilstuna. Hör honom berätta varför det är fel att skära ner på personalen. Foto: SVT

Lärarfacket i Eskilstuna om neddragningarna i gymnasieskolan: ”Vi har redan en anorektisk organisation”

Uppdaterad
Publicerad

När Eskilstuna kommun bantar personalstyrkan inom gymnasieskolan försvinner 26 tjänster. Fackförbundet Sveriges lärare anser att det finns betydligt bättre sätt att spara pengar på.

– Vi behöver gå ur lokaler, säger Magnus Klavins, en av två ordförande i Sveriges lärare.

På tisdagen meddelade Eskilstuna kommun att tjänster kommer att försvinna inom gymnasieskolan. Neddragningen rör allt från administrativ personal till yrkeslärare och ämneslärare.

Magnus Klavins menar att det är fel väg att gå när personal redan idag upplever sin arbetssituation som ansträngd. Han befarar också att det kan påverka eleverna.

Skolneddragningar i Eskilstuna

– Det är klart att de kommer att märka att lärarna är mer stressade och har mindre tid för varje ungdom, säger han.

Facket: Lokalerna är för dyra

För lärarfacket råder det inget tvivel om att personalminskningarna hade kunnat lindras om förvaltningen istället valt att se över lokalerna. Som det är idag är fastighetskostymen alldeles för rymlig, menar Klavins.

– Vi har dyra lokaler och många lokaler. Hur man än vrider och vänder på det så fungerar skolan inte utan personal, säger han.

I klippet riktar Magnus Klavins starkt kritik mot neddragningarna inom gymnasieskolan i Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet