Bidragsmiss. Muhammed Tahsin (M),  Lina Axelsson Kihlblom blir ny förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pengarna är till för att stimulera arbetsgivare att ta emot gymnasiala lärlingselever och att arbetsplatserna ställer upp med kunniga handledare. Foto: Björn Gustavsson

Kommunen missade skolbidrag för miljoner: ”Förbannat tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har missat att söka statsbidrag på drygt 2,5 miljoner kronor för gymnasial lärlingsutbildning, vilket Eskilstunakuriren var först med att berätta. Ett hårt slag mot skolverksamheten som befinner sig i ekonomisk kris.

Skolverket tog emot ansökningar från 1 mars till den 2 april, vilket missades av den kommunala skolans tjänstemän. Konsekvensen blev att kommunen själv fick skjuta till motsvarande belopp på mellan 2,5 till 3 miljoner kronor.

– Vi gör omjusteringar. Pengarna skulle ha gått till vissa utvecklingskostnader. De kommer vi att försöka ta från andra utvecklingskostnader, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Ingen kontrolltjänst

I dagsläget finns det ingen tjänst som endast kontrollerar att bidragen söks i tid.

– Vi ska inte ha för mycket administration. Vi ska ha flera lärare, men självklart måste vi se till att vi inte missar statsbidrag, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Enligt gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin (M) kommer inte skolverksamheten att märka av misstaget. Han är dock bekymrad över missen. Hör honom i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet