Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa skolor kommer att få det jättesvårt”. Hör Mikael Edlund (S) och Camilla Cederlöf (L) diskutera vilket läge som väntar skolorna i Eskilstuna 2024. Foto: SVT

Kritiken efter oväntat mångmiljontapp i Eskilstunas grundskola: ”Någon borde vetat om det”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade den styrande majoriteten i Eskilstuna att kommunstyrelsen skjuter till 18 miljoner kronor till grundskolan som hotas av kraftiga besparingar nästa år. Fortfarande kan 40 miljoner behöva sparas. Och oppositionen hade idag ett möte med chefer på barn- och utbildningsförvaltningen – för att få svar på hur situationen har uppstått.

I slutet av oktober presenterade den styrande majoriteten budgeten för nästa år och beskedet från toppolitikerna Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) var att skolan skulle få 34 miljoner kronor. Att grundskolan riskerade att behöva spara runt 50 miljoner kronor nästa år var inget som lyftes upp.

Krävde möte

Lägre statsbidrag, höga räntor, inflation och höga pensionskostnader är en del av förklaringen till det ekonomiska läget. Under onsdagen hade oppositionen ett möte med chefer på förvaltningen för att få svar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

– Någon borde vetat om det, att det saknas 50 miljoner kan inte ha uppstått på en dag utan det bör ledande politiker i majoriteten och nämndens ordförande vetat om, säger Camilla Cederlöf, gruppledare för Liberalerna i Eskilstuna.

Skjuter till 18 miljoner

Grundskolenämndens ordförande, Mikael Edlund (S), säger att man redan när budgeten skulle presenteras visste om att man behövde spara – men inte i den här omfattningen.

– 2024 kommer bli ett hemskt år för alla, säger han.

Idag meddelade majoriteten att de skjuter till 18 miljoner kronor vilket gör att man istället måste spara runt 40 miljoner kronor.

– Det är klart att det är mycket pengar ändå, det hade varit mycket bättre om jag hade 50 miljoner kronor mer istället men när kostnaderna ökar och intäkterna minskar blir det så här, säger Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolneddragningar i Eskilstuna

Mer i ämnet