Senior Materials fabrik i Svista i Eskilstuna och Kristina Birath på Eskilstuna kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunens fastighets- och miljödirektör Kristina Birath om vad de ska fråga Senior Materials under sitt möte, och vad hon har att säga till oroliga Eskilstunabor. Foto: SVT

Eskilstuna kommun begär möte med Senior Materials om utsläppen

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Senior Materials framtida utsläpp av metylenklorid växer. Nu kräver Eskilstuna kommun att bolaget kliver fram och öppet redovisar hur tillverkningen ska fungera och hur användningen av metylenklorid kan minimeras.

Som SVT tidigare har berättat har industriföretaget Senior Materials i Svista i Eskilstuna fått tillstånd att årligen släppa ut maximalt 900 ton av kemikalien metylenklorid i luften. De framtida utsläppen har vållat en omfattande oro i Eskilstuna och en proteströrelse på sociala medier samlar idag över 7 000 medlemmar som kräver att fabriken stoppas.

Oroliga kontaktar kommunen

Många bekymrade invånare har också vänt sig till Eskilstuna kommun. Det berättar Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör på kommunen.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

– Vi får omkring 40 samtal eller mejl om dagen i den här frågan, säger hon.

kommunens hemsida finns nu frågor och svar som rör olika aspekter av Seniors etablering i Eskilstuna och den nya fabriken.

– Vi vill visa allt vi har gjort och allt som finns att läsa, så att alla som är oroliga har så mycket fakta som möjligt.

Vill veta mer om processen

Kristina Birath och andra representanter för Eskilstuna kommun, däribland kommunalråd Jimmy Jansson (S), anser att Senior måste göra mer för att informera allmänheten.

– Vi vill att de ska berätta mer om sin process och hur de arbetar för att minska utsläppen och få bort metylenklorid, säger Kristina Birath.

Inom ett par veckor ska representanter för Eskilstuna kommun ha ett möte med Senior.

Senior: ”Bett dem förtydliga”

Seniors HR och kommunikationschef Cecilia Vallin säger i ett mejl till SVT att bolaget har en konstruktiv dialog med Eskilstuna kommun.

Inför mötet med kommunen har Senior enligt Vallin ”bett dem att förtydliga vad de anser att vi som privat företag bör kommunicera till allmänheten, och vart i alla underlag ansvariga myndigheter fått del av det inte framgått hur verksamheten ska bedrivas på ett säkert och ansvarsfullt sätt.”

Ska hålla möten

Enligt Vallin planeras informationsmöten. ”Efter det mötet kommer vi ta fram en plan för hur vi ska gå vidare med kommunikationsinsatser som informationsmöten, och även vem som bör ha ansvar för kommunikation med medborgarna i Eskilstuna.”, skriver hon.

På sin hemsida har Senior nyligen lagt ut mer information kring den nya fabriken och användningen av metylenklorid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet