Katarina Svedberg till höger. Drönarbild över Seniors fabrik i Eskilstuna till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Svedberg blir granne med Senior Materials nya fabrik som ska hantera hundratals ton av miljögiftet metylenklorid. Hör henne berätta om oron. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Proteststorm mot planerade giftutsläpp från fabrik i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Industriföretaget Senior Materials har fått tillstånd att varje år släppa ut 900 ton av det giftiga ämnet metylenklorid. Nu sprider sig oron bland Eskilstunaborna och en proteströrelse har startats.

– Jag vet folk som redan nu har ställt sig i bostadskö i andra städer, säger Katarina Svedberg som bor granne med fabriken.

Hon bor cirka 850 meter från Seniors lokaler i Svista nordost om Eskilstuna. Där pågår nu bygget av företagets nya fabrik för fullt. När bygget är klart ska företaget tillverka separatorfilm som används i elbilsbatterier.

I tillverkningsprocessen används det giftiga ämnet metylenklorid, ett ämne som har varit förbjudet i Sverige sedan 1996. Men både kemikalieinspektion och miljöprövningsdelegationen har gett företaget klartecken att använda kemikalierna, eftersom det bedöms saknas alternativ. I tillståndet från delegationen medges att Senior får släppa ut maximalt 900 ton metylenklorid i luften varje år.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

”Svårt att sova om nätterna”

De framtida utsläppen oroar Katarina Svedberg.

– Det är svårt att sova på nätterna. Det här pockar på hela tiden och hjärnan får aldrig vila, säger hon.

Hon är en av flera personer som nu står bakom ett upprop där de kräver att Seniors planerade verksamhet stoppas. I skrivande stund har en protestgrupp på Facebook runt 5 000 medlemmar, och en namninsamling har fått över 8 000 underskrifter.

Senior: Utsläppen blir lägre

I ett mejl till SVT avböjer Seniors HR-chef Cecilia Vallin att göra en intervju. Hon hänvisar till tidigare uttalanden och säger att oroliga Eskilstunabor bör vända sig till de myndigheter som gett företaget tillstånd.

Till tidningen Dagens Arbete har företaget sagt att det i nuläget inte finns något alternativ till metylenklorid i tillverkningsprocessen, och att tillverkningen ska uppfylla strikta säkerhetskrav.

Bolaget menar också att utsläppen som kommer att göras när den nya fabriken tas i drift kommer att vara avsevärt lägre än de 900 ton som man har fått tillstånd för.

Överväger att flytta

Fabrikens granne Katarina Svedberg berättar att flera medlemmar överväger att flytta från Eskilstuna om fabriken och utsläppen blir verklighet. De har svårt att förstå att företaget har kunnat få tillstånd att hantera hundratals ton av den farliga kemikalien.

Svedberg menar att fabriken är ett bakslag för Eskilstuna kommun som under senare år arbetat hårt för att ge staden en miljöprofil.

– Det här grusas ju väldigt mycket när man utsätter sina egna medborgare för stora risker, säger hon.

Vad är Metylenklorid?

Metylenklorid är ett klorerande lösningsmedel. Deras goda fettlösande egenskaper gör att klorerade lösningsmedel används som avfettningsmedel för bland annat metaller, och som kemtvättvätskor.

Ämnena är lättflyktiga och i allmänhet hälsoskadliga, exempelvis kan de orsaka cancer och genetiska förändringar. Ämnena är även skadliga för vattenlevande organismer.

Sverige införde 1996 ett nationellt förbud för metylenklorid, på grund av hälsoriskerna för dem som arbetade med ämnet. Bland annat på grund av dess cancerframkallande egenskaper.

Källa: Kemikalieinspektionen

MYNDIGHETERNAS TILLSTÅND

Senior Materials planerade användning av metylenklorid bygger på två tillståndsbeslut.

Kemikalieinspektionen har gett en dispens för användning av medlet i produktionen i fabriken.

Dispensen gäller från 1 juni 2023 och två år framåt, och kan sedan förnyas. Totalt 2 770 ton metylenklorid får hanteras i verksamheten.

(Senior har ännu inte börjat använda kemikalien. Den nya fabrik där den ska användas är under uppbyggnad.)

Villkor för dispensen är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas, att företaget fortlöpande undersöker alternativ till metylenklorid och att det minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet.

Miljöprövningsdelegationen, vid länsstyrelsen i Uppsala, har därefter gett miljötillstånd för Seniors bygge av den nya fabrik där metylenklorid ska användas i tillverkningsprocessen.

Beslutet, som även har prövats av mark- och miljödomstolen, säger att maximalt 900 ton metylenklorid per år får släppas ut till luft, under en prövoperiod som pågår i två år från det att fabriken börjar använda kemikalien.

Under tiden måste bolaget vidta ytterligare åtgärder för att reducera utsläpp av metylenklorid utifrån bästa möjliga teknik, innan de slutliga villkoren för tillståndet slås fast.

Senior har fem år på sig att sätta igång, annars löper miljötillståndet ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senior Materials fabrik i Eskilstuna

Mer i ämnet