– Då får vi som myndighet också mer mandat att ställa krav på verksamheten, säger Stellan Jakobsson.
Det kinesiska företaget Senior Materials, som ska tillverka delar till bilbatterier och bland annat leverera separatorfilm till Northvolt, har dispens av Kemikalieinspektionen att hantera 2 770 ton metylenklorid vid den anläggning som nu byggs i Eskilstuna. Det är betydligt mer än tidigare dispenser för andra företag, som legat mellan 100-190 ton.
Förbjöds 1996
Företagets miljötillstånd från Miljöprövningsdelegationen, MPD, medger dessutom utsläpp av 900 ton metylenklorid i luften. Enligt MPD visar beräkningar att utsläppen inte ska orsaka skadliga halter i utomhusluften, men tillståndet förenas med krav på mätningar.
Kemikalieinspektionen uppger att ämnet förbjöds i Sverige 1996 på grund av bland annat cancerframkallande egenskaper i kombination med bred användning i samhället, med utgångspunkt i hälsorisken för dem som arbetar med ämnet.
Ser risker med verksamheten
Räddningstjänsten i Eskilstuna har ansökt om att Länsstyrelsen ska klassa Senior Materials verksamhet som farlig enligt lagen om skydd mot olyckor.
En sådan klassning skulle innebära att att företaget behöver ha egen beredskap vid olyckor som kompletterar kommunens.
Länsstyrelsen väntas fatta beslut inom kort.
”Säkerhet vårt främsta fokus”
Cecilia Vallin, HR-chef vid Senior materials, tror inte att en klassificering som farlig verksamhet skulle påverka dem nämnvärt.
– Säkerhet är vårt främsta fokus, båda för medarbetarna, omgivningen och miljön, och det är någonting vi redan jobbar med i vår verksamhet.
– När det gäller klassificering av vår nya fabrik så respekterar vi självklart myndigheternas åsikt, säger Cecilia Vallin.
I Eskilstuna kommun finns flera verksamheter som klassas som farliga, bland annat delar av Volvo CE, Outokumpu Nyby, Ekebyverket, Värmeverket och flera bergtäkter.
Hör Stellan Jakobsson berätta om riskerna med metylenklorid i klippet.
Metylenklorid/ Diklormetan
- Används inom kemi- och läkemedelsindustrin.
- Är en växthusgas.
- Kan vara cancerframkallande.
- Vid upphettning eller brand bildas giftiga och frätande gaser eller ångor.
- Bryts ner fotokemiskt i luft efter några månader.
Källa: Naturvårdsverket