Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar länsstyrelsens chef för samhällsskydd och beredskap varför de avslår ansökan om farlig verksamhet. Foto: Robin Hult/SVT

Länsstyrelsen avslår ansökan om farlig verksamhet i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen avslår räddningstjänsten i Eskilstunas begäran om att klassa företaget Senior Materials verksamhet som farlig. Anledningen: Fabriken som ska hantera farliga ämnen är ännu inte byggd.

Företaget Senior Materials kommer att hantera och släppa ut stora mängder av det giftiga ämnet metylenklorid vid sin fabrik i Eskilstuna. På grund av det har räddningstjänsten i Eskilstuna begärt att verksamheten ska klassas som farlig.

Under onsdagen kom beslutet från länsstyrelsen, som avslår ansökan.

Motivet till det är att bolagets anläggningar i Grönsta i Eskilstuna ännu inte är färdigställda och att de farliga ämnen, bland annat metylenklorid, ännu inte hanteras på platsen.

– Vi kan inte fatta beslut om att den är farlig om den inte finns, säger Tomas Birgegård, enhetschef för samhällsskydd och beredskap vid länsstyrelsen.

I videon ovan: Tomas Birgegård förklarar närmare varför de inte klassar fabrikens verksamhet som farlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.