En man står framför en röd staket i en parkliknande miljö, omgiven av träd. Det är en solig dag, och en grusväg kan ses i bakgrunden. Mannen bär en mörkblå polo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här blir det mörkt i vinter när kommunen släcker ner sin belysning. Tumbo är en av orterna som blir av med gatubelysning – hör hur invånare som Carl Uebel reagerar på beskedet. Foto: SVT

Eskilstuna kommun släcker ner på landsbygden – oro vid förskolan i Tumbo

Publicerad

I vinter blir det mörkare på landsbygden. Eskilstuna kommun har beslutat att släcka ner uppemot 400 lyktstolpar utmed vägarna.

– Det här låter inte bra. Det blir svårt för bilisterna att se barnen när de är ute och leker, säger Camilla Jensen med barn i förskolan i Tumbo, en av platserna som kan bli av med sin belysning.

Beslutet grundar sig i att kommunen endast ska ansvara för belysning på kommunala vägar. Därför kommer belysning på statliga vägar, som i Tumbo, och enskilda vägar att släckas.

Från och med 1 januari 2025 riskerar kommunen viten om de har belysningsanläggningar tända utan att mäta förbrukningen, vilket många av de nuvarande anläggningarna inte gör.

Att teckna nya abonnemang för att mäta förbrukningen är kostsamt, med en initial kostnad på cirka 40 000 kronor och en årlig kostnad på minst 4 000 kronor per abonnemang. Eskilstuna kommun skulle behöva upp till 150 nya abonnemang.

Sparar miljoner på att släcka

På sikt kommer kommunen att spara många miljoner genom att släcka ner belysningen på landsbygden.

– Det här kom inte upp som en kostnadsfråga men det har blivit det under utredningens gång. Det skulle bli väldigt dyrt om vi satte mätpunkt på allting, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

Ett annat skäl som anges är att det är för krångligt att ha gatlyktor på vägar som inte tillhör kommunen. Trafikverket har tagit ett principbeslut om att inte ta över kommunala anläggningar. Mycket av den kommunala belysning som står på statlig väg är för dyr att rusta upp.

– Vi gjorde en utredning som visade att skicket på belysningen var så dåligt att 150 000 stolpar, alltså hälften, skulle behöva bytas ut inom fem år, säger Kenny Dolleris utredare vid Trafikverket.

Öppning för enskilda vägar

När det gäller enskilda vägar, där exempelvis en samfällighetsförening ansvarar för vägen, kan föreningen överta de kommunala stolparna. Men då står föreningen för kostnaderna, möjligen med bidrag från kommunen.

– Det måste man titta på. Men man får ta en diskussion med varje förening enskilt, säger Sarita Hotti.

– En stor del av dem är på statlig väg och där vill staten inte att vi är med vår belysning.

Vad har du att säga till dem som får mindre belysning i närområdet?

– Vi kommer att släcka ner all belysning i december så får man pröva det. Bor man där det finns vägsamfällighet så finns det möjlighet att drifta. När det kommer till statlig väg så har vi inget val. Då kommer vi att släcka ner den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.