Balar med skräp står travade på varandra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmy Jansson (S) berätta varför Eskilstuna inte ansökt om skadestånd i Think Pink-härvan. Foto: SVT

Eskilstuna kommun vill se lagändring efter stora sopskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna är en av flera kommuner i Sverige som drabbats av Think Pink-härvan. Nu kräver kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) bland annat att reglerna kring vem som får hantera avfall ska skärpas.

– Syftet är att den här typen av platser aldrig ska kunna etableras, säger han.

Under veckan inleddes rättegången i den så kallade Think Pink-härvan. Elva personer, varav en är en företagare från Eskilstuna och en är Strängnäsföretagaren Leif-Ivan Karlsson, står åtalade i det misstänkta miljöbrottet.

I Sörmland har avfall dumpats på flera platser. På en industritomt i Barva, öster om Eskilstuna, har Think Pink lämnat omkring 20 000 balar fulla med avfall. Enligt kommunen kan det komma att kosta 20 miljoner att få bort skräpet.

Vill se lagändringar

Tillsammans med företrädare för flera andra kommuner skrev Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, nyligen en debattartikel i Aftonblandet. Där kräver de skärpa lagar för att förhindra fler liknande miljöbrott i framtiden. De skriver bland annat att kommunernas verktyg idag är tandlösa.

– När de här platserna väl har uppstått har kommunerna väldigt svårt att agera, säger Jimmy Jansson.

Kommunerna vill bland annat att det ska bli större konsekvenser för den som begår ett miljöbrott, men även att det ska ställas högre krav på vem som får hantera avfall.

Flera kommuner som drabbats av avfallsdumpningen har ansökt om skadestånd. Men Eskilstuna väljer att avvakta – hör Jimmy Jansson berätta varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.