1990 infördes en förmån i Eskilstuna kommun för att öka attraktionskraften för arbete inom barnomsorgen. Man kallade det för rekryteringsfrämjande åtgärder.
Anställda inom barnomsorgen fick två timmars arbetstidsförkortning på sommaren. Så i stället för 40 timmars arbetsvecka har de under juli och augusti arbetat 38 timmar.
Utöver två timmar sommarledigt har förmånen också inneburit att den som jobbat klämdagen vid Kristi himmelsfärd fått ta ledigt en annan dag i stället, när verksamheten så tillåtit.
Meningarna går isär
Enligt Eskilstuna kommun har det funnits en vilja från förvaltningsledningen att ta bort den lediga dagen eftersom det gjort det svårare att planera verksamheten, samt medfört kostnader och påverkat kvaliteten.
Fackförbundet kommunal menar å sin sida att förmånen inte gått ut över verksamheten och att personalen löst ledigheterna med sin egen flexibilitet.
I klippet berättar Daglem Nilsson om vad den lediga tiden betytt för henne – och personalutskottets ordförande Marie Svensson (S) försvarar beslutet.