De 160 fler personerna som flyttade till kommunen var dock en minskning jämfört med 2021 då inflyttningsöverskottet var 430 personer, enligt SCB.
”Kriminalitet påverkar inte”
Sedan 2012 gör kommunen vart fjärde år en varumärkesundersökning om hur Eskilstunaborna själva och invånare i övriga landet ser på staden. Enligt kommunikationsdirektör Eva Norberg visar mätningarna att våldsdåd och kriminalitet inte har påverkat bilden av Eskilstuna hos personer utifrån.
– Anledningen som jag tror är att man inte förknippar med det, just nu i alla fall till Eskilstuna, det beror ju på att det här är ett fenomen som finns i så många andra städer. Det är ingenting unikt för Eskilstuna, säger Eva Norberg.
Ny undersökning nästa år
Den senaste undersökningen gjordes 2020 och sedan dess har staden drabbats av en eskalerande våldsvåg. En ny undersökning kommer nästa år och hur resultaten kan tänkas se ut 2024 vill Eva Norberg inte spekulera i.
– Det som är dagsaktuellt påverkar mätningen men det som har hänt några veckor tillbaka, några månader tillbaka, ett halvår tillbaka det påverkar inte den här typen av mätningar.
Lyfter företagsetableringar
Enligt Eva Norberg påvekar kriminella händelser i kommunen främst Eskilstunaborna själva och inte så mycket hur personer utifrån ser på staden.
– Det är många som pratar om Eskilstuna som platsen där alla etableringar landar just nu. I Stockholm pratar man om Eskilstuna som en ögonöppnare för hela Stockholmsregionen, säger hon.
I klippet hör du Eva Norberg berätta hur Eskilstunaborna och personer utifrån ser på staden.
Flyttströmmar Eskilstuna
2022:
Inflyttade: 4 793 personer, utflyttade: 4 633 (+160)
2021:
Inflyttade: 4 838 personer, utflyttade 4 408 (+430)
Eskilstuna hade i slutet av förra året 107 918 invånare, vilket inräknat födslar var en total ökning med 325 personer jämfört med 2021. Året före var den totalt ökningen 618 personer.
Källa: SCB