Den aktuella domen gällde bland annat penningstvätt och beslutet skulle ha meddelats 16 oktober 2020. I stället meddelades den först 23 december samma år efter att ha skjutits upp sammanlagt åtta gånger.
Påfrestande för brottsoffer
Att det tagit så lång tid att meddela domen och att den dessutom skjutits upp så många gånger har varit påfrestande skriver en målsägare i målet som också gjort anmälan till JO.
– Särskilt jobbigt har det varit eftersom jag begärt skadestånd och behöver kunna planera min privatekonomi, skriver personen bland annat i sin anmälan.
Borde ha planerat om
Till sitt försvar har domaren i målet hänvisat till hög arbetsbelastning. Något som lagmannen på samma domstol håller med om. Trots det menar lagmannen i sitt yttrande till JO att det inte varit försvarligt att skjuta upp domen så många gånger. I stället borde den berörda domaren ha kunnat omfördela sina arbetsuppgifter eller ha tagit hjälp av kollegor så att domen kunnat meddelas tidigare.
Har vidtagit åtgärder
JO menar att domaren borde haft möjlighet att meddela domen redan 9 november och att det varit fel av domaren att skjuta på domen så många gånger, något som alltså ledde till att domen kunde avkunnas först två månader efter att rättegången avslutats.
JO noterar att tingsrätten nu vidtagit åtgärder för att liknande situationer inte ska uppstå igen.