Eskilstunapolisen Åsa Eriksson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du höra vad polisen Åsa Eriksson tycker om att placera ungdomar som begår brott i ungdomsfängelser. Foto: SVT

Eskilstunapolisens förklaring till att unga i gängen återfaller i brott

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning visar att 90 procent av de som får sluten ungdomsvård på SIS-hem och har gängkoppling återfaller i brott. Enligt polisen Åsa Eriksson i Eskilstuna är resultatet inte förvånande.

– Jag önskar att siffrorna var precis tvärtom, säger hon.

I undersökningen har 439 personer som dömts till sluten ungdomsvård mellan 2015 och 2022 kartlagts.

De som har kopplingar till kriminella gäng begår oftare brott än de som inte har gängkopplingar. Nio av tio gängkriminella återfaller i brott, medan knappt sju av tio som inte är anslutna till gäng gör det.

Åsa Eriksson har jobbat som utredare för brott som begås av barn och unga i 13 år. Hon träffar inte själv ungdomarna, men utreder de brott som unga begår.

Hon menar att det finns flera olika förklaringar till varför så många ungdomar återfaller i brott.

– Det kan handla om att det är svårt att bryta med personer de umgås med. Det kan handla om pengar eller om att de betraktar den kriminella banan som en framtid för sig själva för att de inte ser några andra alternativ, säger hon.

I videoklippet berättar Åsa Eriksson vad hon tycker om att så många ungdomar återfaller i brott.

Om rapporten

Nästan hälften av personerna som dömts till sluten ungdomsvård mellan 2015 och 2022 var 18 år när domen föll. 218 personer hade inte hunnit fylla 18, och bland dessa finns 5 ungdomar som var 15 år vid tiden för domen.

428 av de som dömts till sluten ungdomsvård är män och 11 är kvinnor.

De tre vanligaste brottstyperna i mål där ungdomar har dömts till sluten ungdomsvård är rån (ungefär hälften av domarna), narkotikabrottslighet och misshandel.

I undersökningen rör det sig om en person som dömts till sluten ungdomsvård vid tingsrätten i Eskilstuna och elva personer vid tingsrätten i Nyköping.

Källa: Acta Publica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.