Elin Johansson är kommunpolis i Eskilstuna. I klippet berättar hon hur polisen och kommunen jobbar för att situationen i de utsatta områdena i staden ska förbättras. Foto: Otilia Bogen, SVT

Så jobbar Eskilstunapolisen i utsatta områdena

Uppdaterad
Publicerad

Lagersberg, Skiftinge och Fröslunda återfinns även på detta års upplaga av polisens lista över utsatta områden i landet. Men trots att platserna fortfarande räknas som påverkade av kriminalitet, tycker sig Eskilstunapolisen att det skett små steg i rätt riktning sedan 2019.

Det är polisens nationella operativa avdelning, Noa, som sammanställer listan. Ett områdes utsatthet beror bland annat på om det finns utbredd kriminell närvaro, sociala problem och en ovilja från befolkningen att samarbeta med polisen. Men trots att problemen i Eskilstunaområdena fortfarande är stora finns det några faktorer som gör att man på lokal nivå ser en liten förbättring.

Samma metod har använts i Klockaretorpet

Sedan ett par år tillbaka arbetar Eskilstuna enligt något som kallas EST, effektiv samordning för trygghet. Genom regelbundna möten mellan kommun, polis, räddningstjänst och andra aktörer blir det lättare att identifiera problem och sätta in punktinsatser.

Det här är en metod som använts i Norrköpingsområdet Klockaretorpet, som 2019 ansågs vara ett utsatt område men som nu inte längre återfinns på listan. Även i Eskilstuna verkar metoden fungera, enligt kommunpolisen Elin Johansson.

– Vi ser tendenser att problembilden förbättrats. Aktörerna rapporterar mindre störningar och ökad trygghet i området, säger hon.

I klippet ovan berättar kommunpolisen Elin Johansson om hur hon tror att situationen i Skiftinge, Lagersberg och Fröslunda ska förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.