Provtagningen är en del av det EU-finansierade projektet Ground truth 2.0.
– Totalt är sex länder med i projektet och fokus i Sverige ligger på vattenkvaliteten. De andra länderna har andra fokusområdet, men allt har med miljöfrågor att göra, säger Teresa Cerratto-Pargman, projektledare vid Stockholms universitet.
Registrerar provsvaren i app
Tanken är nu att Flensbor ska ut och ta vattenprover på olika håll i kommunen. De som har anmält sig har fått ladda hem en mobilapplikation och fått och fått hemskickat kit för att ta vattenprover. Genom appen ska de sedan registrera hur vattenkvaliteten är.
– Det är värdefullt att många bidrar till en överblicksbild av vattenkvaliteten i kommunen, säger Teresa Cerratto-Pargman.
– Kanske det här är något som kan intressera föreningar och privatpersoner som värnar om miljön eller kanske det finns några lärare som tycker att det här vore intressant att ha i sin undervisning.
Hoppas på 100 prover
Bland annat tittar man på vegetation är på platsen, färgen på vattnet och fosfor- och nitrathalter. Förhoppningen är att man ska få in 100 prover.
På söndagen erbjuds Flens nyblivna vattenprovtagare att träffa forskare från Stockholms universitet. Träffen äger rum vid Bygdegården i Skebokvarn och då ska även vattnet vid gården testas.