Efter sju månader av hovrättsförhandlingar i Svea hovrätt kommer nu domen i det mycket omfattande så kallade assistansmålet.
Samtliga 34 som dömdes i tingsrätten, döms också i hovrätten för delaktighet i mångmiljonbedrägerier mot försäkringskassan. I några fall skärps fängelsestraffen, i några fall lindras påföljderna från tingsrättens dom.
Hur vill du kommentera domen mot 40-åringen?
– Jag har inte läst hela den omfattande domen. Men jag har förstått att hovrätten i stort sett accepterat tingsrättens bedömning, men ansett att min klients inblandning varit något större, säger Peter Mutvei, 40-åringens advokat.
De två huvudåtalade döms till fängelse i 6 år respektive 5 år och 6 månader. För den sistnämnde, Nyköpingsbon, innebär det en straffskärpning med 9 månader.
Möjligt överklaga till HD
Skulle det här målet kunna hamna i Högsta domstolen, HD?
– Det finnas en möjlighet. Det finns ett antal intressanta rättsfrågor som är oklara. Har det betydelse om assistansen är utförd eller inte? Vad är en oriktig uppgift vad gäller bedrägeri- och bidragsbrott?, säger Peter Mutvei.
Mutvei är dock tveksam till om HD vill ha målet på sitt bord med tanke på att det är så pass omfattande.
– Processen har löpt på bra. Det är en utmaning att genomföra en sådan här stor rättegång. Vi har haft många videokonferenser. Storleken på målet har varit det svåraste – att det är så många inblandade, säger Bertil Ahnborg, hovrättsråd.
Varför dömer hovrätten stängare?
– Det gäller hur vi uppfattar bevisningen. Hovrätten ser att bevisningen räcker i större utsträckning.
Kan vi få se fallet i HD?
– Det är väldigt svårt att säga.
Målet gäller ett assistansbolag i Södertälje som lurade Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor, genom att kvittera ut ersättning för arbete som aldrig utfördes. Funktionshindrade i Södertälje lämnades ensamma, utan hjälp, samtidigt som assistansbolaget fick miljonbelopp för tjänsterna som inte utfördes.
Lämnades ensamma
Bedrägerierna innebar att flera funktionshindrade som hade rätt till personlig assistans lämnades ensamma, utan hjälp.
De flesta som dömdes i tingsrätten var anställda som assistenter till funktionshindrade, men i flera fall utförde de inget arbete alls. Vid tillslaget mot assistansbolaget var flera av de personer som skulle ha fått hjälp i mycket dåligt skick.
34 personer dömdes i tingsrätten för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott. Samtliga överklagade tingsrättens dom, likaså åklagarna. Nu finner hovrätten till skillnad från tingsrätten att de organiserade bedrägerierna med assistansersättning ska rubriceras som grova bedrägerier i stället för grova bidragsbrott.
Den ovanligt stora rättegången i tingsrätten kostade nästan 84 miljoner kronor, och ledde till fällande domar för 34 av de 35 åtalade. Hur mycket hovrättsförhandlingarna har kostat är inte klarlagt ännu.
Stort skadestånd
Bolagets två ägare och 18 av de anställda dömdes till fängelse. Ägarna fick även sjuårigt näringsförbud. Totalt dömde tingsrätten de dömda och bolaget, som gått i konkurs, att betala skadestånd till Försäkringskassan på drygt 26 miljoner kronor.