Ett av hotbreven lämnades till reningsverket i Gnesta och innehöll en patron. Foto: Polisen

Får skyddstillsyn för hotfulla brev i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms nu till skyddstillsyn för de hotfulla brev som bland annat skickats till kommunala verksamheter i Gnesta. Mannens handstil vägde tungt i bevisningen.

Mannen döms till skyddstillsyn och att betala skadestånd till två personer. Enligt domen postade han olika brev innehållande vitt pulver, tomhylsor och i ett fall en patron till kommunhuset, reningsverket och Frejaskolan.

Även en vårdcentral, bensinmack och en pizzeria fick brev skickade till sig.

Det vita pulvret i breven visade sig senare vara vanligt mjöl.

Hotbreven orsakade oro och ledde till att säkerheten skärptes i Gnesta kommun.

Ett tungt bevis under rättegången var handstilsjämförelse som enligt rätten visar att det är den nu dömde mannen som författat och skickat de hotfulla breven.

Kristina Karlsson, enhetschef på biblioteket i Gnesta, stoppar in ett kuvert i ett säkert plastemballage så att det kan skickas iväg för kontroll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De hotfulla breven ledde till att säkerheten i Gnesta skärptes. Bland annat började biblioteket hantera böcker på ett särskilt sätt. Se hur i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.