• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT/TT

Färre långtidsarbetslösa i länet: ”Bra tryck på arbetsmarknaden”

Publicerad

Antalet långtidsarbetslösa har minskat i Sörmland, enligt Arbetsförmedlingen.

– Vi har haft en stark arbetsmarknad i Sörmland under flera år och det är fortfarande bra tryck på arbetsmarknaden, säger Jens Lotterberg, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I slutet av januari i år var det 6 000 av de arbetslösa i Sörmland som varit utan arbete i mer än 12 månader. Det är en minskning med 850 personer jämfört med januari förra året.

– Många arbetsgivare har haft stora rekryteringsbehov, säger Jens Lotterberg.

Arbetsgivare breddar urvalet

Prognosen för 2019 är att långtidsarbetslösheten kommer att fortsätta minska, även om man inte ser samma kraft i utvecklingen på arbetsmarknaden som tidigare år.

Enligt Jens Lotterberg är det många arbetsgivare som under de senaste åren har breddat sitt urval när det kommer till rekrytering.

– Man försöker lösa rekryteringen på flera sätt, och har till viss del sänkt kraven på erfarenhet. Istället gör man bedömningen om den här personen kan läras upp och kommer att tillföra något till arbetsplatsen. Detta bland annat får den effekten att långtidsarbetslösheten minskar.

Minskat bland ungdomar

Enligt statistiken har antalet långtidsarbetslösa minskat bland både utrikes- och inrikesfödda, samt bland ungdomar.

– Ungdomar som har klarat gymnasiet har idag goda jobbmöjligheter på arbetsmarknaden, de är eftertraktade inom många yrken och branscher, säger Jens Lotterberg.

Fortsatt hög arbetslöshet:

Även om arbetslösheten går åt rätt håll i Sörmland ligger man fortsatt över rikssnittet på andel av befolkningen som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Här är länen med högst andel inskrivna.:

Gävleborg: 9.5 procent.

Blekinge: 9.5 procent.

Skåne: 9.3 procent.

Sörmland: 9.2 procent.

Rikssnittet: 7.0 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.