Praktikant sitter i ett segelflyg. 11-åriga Felix på flygfältet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Feriepraktikanter på Ekeby flygfält testar att segelflyga. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Felix, 11, hjälper ungdomarna att testa segelflygning

Publicerad

Under sommaren har ungdomar haft sin feriepraktik på Ekeby flygfält i Eskilstuna, och under fredagen fick de testa på segelflyg. På plats för att hjälpa till var 11-åriga Felix Kard Wlassics.

I två veckor har ungdomarna praktiserat på flygfältet, bland annat med att klippa gräset. Under fredagen kom belöningen: En flygtur i segelflygplan.

– Jag hoppas att de tycker det är kul. Vi får hoppas att det inte blir någon spya. Det kan hända, om det är lite guppigt i luften så kan man börja må lite illa, säger handledaren Amanda Lövstav.

En av de som ska flyga är Siobhan Millard.

– Jag är väldigt ivrig, jag älskar att flyga och sånt.

En annan är Philip Christiansson.

– Det känns väldigt nervöst, det är pirrigt i magen. Det blir första flygturen, någonsin.

Vuxit upp på flygfältet

Felix Kard Wlassics är son till instruktören Peter Wlassics.

– När jag var några månader gammal så höll min pappa på och meckade med flygplanen här, då låg jag och sov i flygplanet.

Sedan dess har han tillbringat stora delar av sommarloven på flygfältet, och under fredagen var han på plats och hjälpte till. Han har varit uppe i luften många gånger, men får inte flyga ensam förrän han är 14.

– Det bästa är när man startar och stiger i luften. Då kittlas det i magen, som att åka en berg- och dalbana, säger han.

Se när ungdomarna testar på segelflygning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.