9 miljoner kronor hade församlingen ansökt om för att hindra ett fönster med tillhörande fasaddekorationer att rasa vid Floda kyrka utanför Katrineholm. Foto: Björn Gustavsson, SVT

Fem miljoner till Floda kyrka – ska stoppa akuta förfallet

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Floda kyrka utanför Katrineholm förfaller och behöver renoveras för cirka 40 miljoner kronor. Nu står det klart att församlingen beviljas fem miljoner kronor för att kunna renovera det mest akuta – med löfte om mer pengar 2027.

– Vi är tacksamma för allt vi får, säger Thomas Simonsen Herlitz, administrativ chef i Katrineholmsbygdens församling.

Strängnäs stift har beviljats 28 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning från staten som ska fördelas över stiftets byggnader 2026. Nu har stiftet bestämt hur pengarna fördelats. En av de byggnader som får mest, 4,3 miljoner kronor, är Floda kyrka. Utöver detta beviljas kyrkan också 866 000 kronor i underhållsbidrag. Pengarna ska användas till att stoppa ett dekorerat fönster, så kallat masverk, från att rasa.

Halva beloppet – till en början

Sammanlagt handlar det alltså om drygt 5 miljoner kronor – ett belopp som dock är långt ifrån de 9 miljonerna som församlingen ansökt om. Dock kommer beskedet med ett löfte om att mer pengar kommer. Totalt kommer församlingen få ungefär 90 procent av det äskade beloppet över två års tid.

– Floda kyrka har ansökt om höga belopp och vi har behövt dela upp bidraget på två år. Det gör man för att inte behöva avslå deras ansökan, vi delar upp det i etapper eftersom det inte finns mer pengar att ge ut, säger Dag Forssblad, stiftsantikvarie i Strängnäs stift.

Mest akut prioriteras först

Det är ofta skador på byggnaders utsida – takläckor, trasiga fönster eller dålig fasad – som prioriteras när stiftet bestämmer hur pengarna fördelas.

– Om man väntar med att reparera dessa kan skadorna bli större och då blir det större renoveringsbehov längre fram. Vi försöker arbeta förebyggande, säger Dag Forssblad.

Inte lätt att hitta hantverkare

Thomas Simonsen Herlitz, administrativ chef i Katrineholmsbygdens församling, är glad över beskedet.

– Nu ska vi planera framåt. Det kan ta lite tid att hitta någon som kan renovera såna här fönster, det är inte alla byggfirmor som har kompetens för det. Men vi har en entreprenör som vi anlitade för fönstret på motsatta sidan som vi vill anlita igen, säger han.

Faran är dock inte över för kyrkan. Sammantaget beräknas den vara i behov av renoveringar för omkring 40 miljoner kronor, även om fönstret var det mest akuta.

Kyrkfönstret i Floda Kyrka riskerar att rasa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hela Floda kyrka skulle egentligen behöva en renovering på 40 miljoner kronor. Men det mest akuta är det stora fönstret med tillhörande masverk som församlingen ansökt om 9 miljoner kronor till. I klippet ovan får du följa med in i kyrkan. Foto: Björn Gustavsson

De får mest pengar i Sörmland

S:t Botvids kyrka, Oxelösund

Beviljas 4,9 miljoner kronor i statlig ersättning för att renovera fasaden, taket och upphängningsanordningen för kyrkklockan. Dessutom får kyrkan 4,1 miljoner kronor som omfördelas från 2025 års pott, och ett löfte om mer pengar 2027.

Floda kyrka, Katrineholm

Beviljas 4,3 miljoner kronor i statlig ersättning och 866 000 kronor i bidrag för renovering av fönster och omkringliggande masverk.

Råby-Rekarne kyrka, Eskilstuna

Beviljas 3,6 miljoner kronor i statlig ersättning och 720 000 kronor i underhållsbidrag för att sanera fukt och mögel.

Överselö kyrka, Stallarholmen

Beviljas 950 000 kronor i statlig ersättning för tjärning av spåntaket.

Andra kyrkor eller kyrkbyggnader i Sörmland som får mindre belopp är Blacksta, Vadsbro, Årdala, Björkvik, Björnlunda Dillnäs, Lista, Hylte, Jäder, Bergshammar, Kila, Lunda, Tuna, Fogdö, Barva, Svärta, Husby-Oppunda, Strängnäs domkyrka, S:t Nicolai kyrka, Alla helgona kyrka samt västra klockstapeln i Nyköping.

Källa: Strängnäs stift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.