– Det ser bedrövligt ut på vissa gravfält där de har kört, konstaterar Cecilia Grusmark som är antikvarie på länsstyrelsen i Sörmland och som var den som skickade in anmälningarna.
Det är alltifrån boplatser från stenåldern till gravfält från järnåldern som kan ha skadats när bolaget i fjol grävde för att lägga fiberkabel. Skadorna varierar. På många ställen har man mest mest plöjt, men på några har man dragit schakt genom gravfält, berättar Cecilia Grusmark.
– Jag har besiktigat 103 fornlämningar och 48 av dem bedömde jag vara skadade, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt är det såklart angeläget att landsbygden får fiber. Det är problematiskt med fornlämningar.
Så ser lagen ut
Kulturmiljölagen säger att man vid större exploatering ska söka samråd med länsstyrelsen om det finns fornlämningar i närheten.
– Det har fungerat bra med de flesta andra som bygger fiber och vi har varit noggranna med att informera i förhand. Men här ser vi att ett företag har brustit, säger Cecilia Grusmark.
Hon berättar att IP Only har sökt samråd i vissa fall, men att företaget i några fall har grävt utan tillstånd.
Företagets svar på kritiken
I ett mejl till SVT skriver IP Only att de beklagar det som inträffat och att man har gjort kraftfulla förbättringsåtgärder.
”Vi tar detta på största allvar. I samråd med entreprenören stoppade vi grävarbetet, samtidigt som vi tillsammans med länsstyrelsen i Sörmland gick igenom tillståndsprocessen. Utöver detta arbetade vi tillsammans med arkeologer för att säkra utbyggnaden ytterligare i Sörmland”, skriver Niclas Karnhill, presschef på IP Only, i ett mejl till SVT.
Nu återstår det att se om länsstyrelsens anmälningar leder till åtal.