Två personer sitter vid ett bord under en presskonferens. En av dem har en anteckningsbok framför sig och en vattenkanna av glas, medan den andra personen arbetar vid en laptop. Det finns också en mikrofon synlig på bordet. Bakgrunden är en vit vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ingen värre mardröm”. Hör skolchefen Henrik Ljungqvist om misstankarna och att kommunen nu ser över rutinerna för ensamarbete vid känsliga situationer, till exempel blöjbyte. Foto: SVT

Nya anmälningar om sexuella övergrepp på förskola i Flen

Uppdaterad
Publicerad

Nya polisanmälningar har gjorts mot den förskoleanställda man i Flens kommun som sitter häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn. Anmälningar rör alla samma förskola där mannen har arbetat, enligt kommunen.

Daniel Eriksson, chef vid polisens avdelning för grova brott, uppger för SVT att det rör sig om ”omkring fem” anmälningar, och att de är riktade mot samma person.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har hänt, säger kommunchef Håkan Bergsten vid en snabbinkallad pressträff på onsdagen.

Ser över rutinerna

Den berörda förskolan är öppen som vanligt och från onsdagen har extra personal satts in, uppger skolchef Henrik Ljungqvist. Kommunen ska nu se över rutinerna.

– Vi ska titta till exempel på ensamarbete, säger Ljungqvist.

– Vi vill även se över rutiner kring hur personal anmäler om de ser någonting. Och kompetensutveckla personal i hur man ser tecken.

Kommunchefen Håkan Bergsten:

– Vi har följt riktlinjerna och ändå skedde det. Det går inte att säga annat än att vi har brustit.

Kommunen överväger också om det ska införas krav på förskolepersonal att lämna in utdrag ur belastningsregistret på nytt efter en längre ledighet. I dag behöver det bara göras när anställningen påbörjas.

Nekar till brott

Det var i söndags som en man häktades på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot en flicka på en förskola i Flens kommun. Detta efter att flickans föräldrar gjort en polisanmälan.

Åklagare Fredrik Beijar har tidigare uppgivit att mannen förnekar brott och sedan tidigare är ostraffad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.