Foto: Christine Olsson/TT

Fler kommuner satsar på utegym

Uppdaterad
Publicerad

Nu när sommarvärmen är här så är det allt fler som passar på att träna ute och lägga gymkortet åt sidan. Kommuner runt om i landet satsar nu på utegym och efterfrågan är stor.

– Folk vill ha utegym och det verkar vara en trend som är här för att stanna. Alla mina kunder vill vara ute, säger PT:n Erika Karlsson.

Hon har sett att intresset för att träna ute har ökat men hon vill samtidigt se fler ta chansen.

– Det är viktigt att man kommer ut och tränar och använder det som byggs. Ta en cykeltur så ser ni att det finns många utegym, säger hon.

Fler utegym på gång

Sen mitten av 2000-talet så har det blivit alltfler utegym som börjat dyka upp längs motionsspår, i parker och vid badplatser. I Mellansveriges kommuner finns det mellan 5 och 52 gym att välja på i sommarhettan.

Enligt flera kommuner som SVT pratat med så är det flera utegym på gång eftersom att behovet är stort.

Utegym ofta underhållsfria

Ett utegym kan kosta mellan 50 000 – 400 000 kronor och ibland även mer än så. Det är kommunerna som ansvarar för utegymmen och ser till att bland annat utrustningen fungerar som den ska.

Petra von Heideken Wågert, docent i fysioterapi. Foto: SVT

Petra von Heideken Wågert, docent i fysioterapi vid Mälaradalens högskola, menar att kostnaderna för gymmen ofta är låga i relation till vad man får.

– Att börja tränare är den största hälsovinsten, det finns allt att vinna på att ha många utegym och framförallt för de som inte är träningsvana säger hon och fortsätter:

– Den äldre målgruppen har ju mycket att vinna eftersom att man vanligtvis går ner i den fysiska förmågan när man blir äldre. Man kanske kan skjuta upp att börja använda rullatorn med tio år om man tränar regelbundet.

Antalet gym i din kommun:

Eskilstuna: 12

Stockholm: 57

Uppsala: 17

Örebro: 7

Södertälje: 5

Gävle: 4 (fler byggs)

Linköping: 11 (fler byggs)

Västerås: 17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.