En delad bild med två sektioner: Till vänster visas en porträttbild på en kvinna med en bakgrund av vatten och himmel. Sektionen till höger visar en närbild av en liten brun råtta som står på en jordig yta täckt med torra löv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingegerd Petterson upptäckte att det kommit in gnagare i huset. Följ med och se hur skadedjursteknikern arbetar för att skydda huset från råttor och möss. Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Fler larmar om gnagare i hemmet – kraftig ökning av råttor och möss

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det högsäsong för musangrepp – och i år är det fler som larmar om problem med råttor och möss som tar sig in i hemmet.

– Jag tycker att det är jätteäckligt, säger Ingegerd Pettersson som fått in möss i sin bostad i Eskilstuna.

Hör henne berätta mer om mössen i hennes hem i klippet ovanför.

Möss eller råttor är ingenting man vill ha i sin bostad. De kan skapa tunnlar i isolering, gnaga på elkablar, sprida illaluktande urin och avföring, samt sprida smitta.

De senaste tre åren har problemen med gnagare minskat, men i år ser det ut att vända. Under augusti och september har Anticimex saneringar ökat med cirka 70 procent i hela landet jämfört med samma period 2023.

Fler gnagare fångas i digitala fällor

I Sörmland har antalet fångade gnagare i digitala fällor under perioden ökat med 350 procent – från drygt 1 200 under augusti och september 2023 till nära 5 400 samma period i år.

– Det är lite svårt att säga helt säkert vad allting beror på men vi vet att det är ett bra fruktår, mycket fallfrukt, det lockar till sig skogsmössen, säger skadedjursteknikern Andreas Lindgren.

Hur ska du tänka för att slippa ha råttor och möss inomhus? Hör Andreas Lindgrens tips i klippet nedanför:

En person i arbetskläder håller i en perforerad metallplåt och en penna. I bildens vänstra hörn syns en nedräkning från tre till ett. Bakgrunden visar ett trägolv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur små hål kan möss ta sig in genom? Hör skadedjursteknikern Andreas Lindgren berätta hur du kan skydda ditt hem. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.