Arbetsförmedlingens prognos bygger på intervjuer med både stora och små arbetsgivare på drygt 500 arbetsplatser i Sörmland.
– Industrin har inte haft det så bra konjukturmässigt sedan 2010. Där kan vi räkna med många rekryteringar under 2017 och 2018. Samma gäller byggindustrin, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.
3 400 nya jobb
Trots att det skapas nya jobb är dock arbetslösheten oförändrad. Detta på grund av att utbudet av arbetskraft ökat lika mycket som sysselsättningen.
– Vi räknar med 3 400 nya jobb under 2017 och 2018. Det är en stor utveckling jämfört med tidigare år. I Sörmland steg sysselsättningen med 5 500 fler sysselsatta mellan 2009 och 2015. Alla län spår en positiv sysselsättningsökning under åren 2017-2018. Men i till exempel Östergötland är den som högst och i län som Sörmland och Västmanland är den näst högst.
Ungdomsarbetslösheten allt lägre
Även fast arbetslösheten spås vara oförändrad har ungdomsarbetslösheten fallit kraftigt. Framförallt för de med gymnasieutbildning eller högre. De som inte fullföljer gymnasiet ökar sakta men säkert mot högre arbetslöshet.
– Det är ett bekymmer i samhället att ta tag i. Samma sak gäller vuxna. De som behöver stöd för att etablera sig har svårare att få jobb än de som inte har någon utsatt ställning, säger Jens Lotterberg.
Brist på kompetens
Inom privata näringslivet anger 36 procent av arbetsgivarna att man inte hittar rätt kompetens när man rekryterar. Detta har stigit de senaste åren och betyder att trots att Sörmland har en hög arbetslöshet blir det allt svårare att rekrytera.
– Bristen är ännu högre bland offentliga arbetsgivare, där 65% uppger att de har brist på arbetskraft, säger Lotterberg.