Barnmorskan Olga Stevens tittar in i kameran och ler. En tampong doppas i en mugg med filmjölk. i en mugg med filmjölk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fungerar huskurer mot obalans i underlivet? Hör Barnmorskan Olga Stevens reda ut vad som funkar och inte funkar. Foto: Pressbild/SVT

Fler söker digital vård för intimbesvär – det tycker barnmorskan om hemmakurer

Uppdaterad
Publicerad

Klåda i underlivet, illaluktande flytningar, könssjukdomar och smärta vid samlag – det finns gott om intima besvär.

Allt fler söker sig nu till den digitala vården för att få hjälp, många gånger för att besvären upplevs som pinsamma. 

Den digitala vården har växt sig allt större med åren och har med tiden ökat sitt utbud. Nyligen införde företaget Kry vård för intimbesvär som svampinfektion och bakteriell vaginos. Hittills har man haft nästan tusen patienter i månaden kopplat till besvären. 

Olga Stevens, barnmorska på Kry, tror att många söker sig till de digitala alternativen för att det kan upplevas mindre jobbigt än att gå till en vårdcentral. 

– Jag möter patienter som har haft besvär från och till i flera år men som tyckt att det är jobbigt att prata om, säger hon.

Ökning med 25 procent

Det ökade trycket syns även hos andra aktörer. I Region Sörmlands digitala tjänst Vårdkontakt direkt har antalet patienter som sökt vård för underlivsbesvär ökat med omkring 25 procent mellan 2022 och 2023.

Företaget Min doktor har under en längre tid haft digital vård för besvären och där har man sett en successiv ökning med åren.

– Digital vård, och framförallt när du inte behöver vara synlig på bild, gör det lättare att söka vård för sånt som känns skämmigt, säger Carina Nordqvist Falk, verksamhetschef på Min doktor.

Behöver inte skicka bilder på underlivet

I de digitala besöken kan patienterna bland annat få egenvårdsråd, en remiss vidare till en mottagning eller ett provtagningskit för att ställa diagnos för exempelvis svampinfektion eller könssjukdom.

I de allra flesta fallen behöver patienten bara beskriva sina besvär – bilder och video är inte nödvändigt.

– Intima bilder och känslig information vill man ha så lite av som möjligt i patientjournaler, säger Olga Stevens.

 Finns det inte en risk att folk överanvänder vården när det blir mer tillgängligt? 

– Vi har inte stött på det som ett stort problem och den här patientgruppen är ingen som vi identifierat som mångsökare, säger Olga Stevens. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.