Fasaden av Frejaskolan, en modern byggnad med en röd och beige exteriör. Ingången är centralt placerad och omgiven av stora fönster. Omgivningen är lugn, med en grönskande gård och en trägrind synlig till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar skolchefen Johan Skeppstedt på kritiken från Skolinspektionen. Foto: SVT

Flera brister upptäckta på skola i Gnesta – Skolinspektionen: Måste fixas

Publicerad

Icke-legitimerade lärare som satt betyg och en rektor som signerat betygskataloger – det är bland bristerna som uppdagats av Skolinspektionen efter en utredning av Frejaskolan i Gnesta. Nu har skolan på sig till nästa hösttermin att fixa problemen.

Det var tidigare under hösten som Skolinspektionen fick in uppgifter om eventuella missförhållanden på Frejaskolan. Efter det togs ett beslut om att genomföra en tillsyn. Och nu har resultatet av den utredningen kommit.

Totalt är det fyra olika brister som tas upp. Det handlar både om betygssättningen och betygskatalogerna.

– Det finns vissa brister som vi ska åtgärda, säger Johan Skeppstedt, skolchef i Gnesta kommun.

Risk att betyg inte matchar kunskaper

Bland annat har det framkommit att lärare som saknat legitimation beslutat om betyg utan en legitimerad lärare, trots att det funnits tillräckligt med legitimerade lärare som kunnat hjälpa till.

Det här innebär, enligt inspektionen, att det finns en risk för att elevers betyg inte motsvarar deras kunskaper utifrån betygskriterierna.

Flera ytterligare brister

Utöver det har utredningen också visat att skolans rektor signerat betygskataloger i egenskap av rektor. Det är inte tillåtet enligt skollagen. Rektorn ska nämligen bara besluta om och signera betyg i undantagsfall.

Gamla och nya slutbetyg efter prövning under lovskola har också saknats från katalogen. Något som myndigheten påpekar ska finnas med.

I videon högst upp: Så svarar skolchefen Johan Skeppstedt på kritiken från Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.