En bild på ett gult papper där det står ”Döda kaniner ska packas i dubbla påsar och läggas här på kärran vidare för transport till Björshult för bränning. Förbjudet att kasta kaniner i containern”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser lappen ut vid kärran där koloniträdgårdsföreningens medlemmar ska lämna kaninerna. Hör länsveterinären Karin Rejnö berätta mer om hur man ska göra om man hittar döda kaniner utomhus. Foto: SVT

Flera döda kaniner hittade i koloniområde i Nyköping – kastas på tippen

Publicerad

Flera döda kaniner, som smittats av kaningulsot, har hittats under de senaste veckorna i Nyköping. Bland annat i ett koloniområde, där föreningen fått lägga kaninerna i plastpåsar för att sedan slänga dem på soptippen.

Mitt i koloniområdet vid Bergshammar i Nyköping står en kärra uppställd täckt med en grön presenning. Framför kärran har det häftats upp ett gult A4-papper där det står vad man ska göra om man hittar en död kanin: nämligen lägga den i dubbla plastpåsar och sen lämna den i kärran.

Kärran förs sedan till återvinningscentralen.

– Vi fick rekommendation att lägga dem i dubbla plastpåsar och sen att lägga dem i det brännbara, säger koloniträdgårdföreningens ordförande Lillemor Forselius.

Kontaktade länsveterinär

Det var för runt tre veckor sedan som döda kaniner började hittas i området. Länsveterinären Karin Rejnö säger att det är sannolikt att de haft kaningulsot. En sjukdom som, för kaniner, är mycket allvarlig.

Enligt Lillemor Forselius rör det sig om ett 30-tal kaniner.

– Vi har ju haft rätt mycket kaniner på området, säger Lillemor Forselius.

Efter att de första kaninerna hittades kontaktades bland annat en länsveterinär.

Bekräftade fall

Sedan tidigare har Länsstyrelsen Södermanland gått ut med att flera fall av kaningulsot hittats i Nyköping. Det här efter att ett 20-tal döda kaniner upptäckts i de centrala delarna av staden. Kaninerna skickades då till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som kunde bekräfta att det rörde sig om smittan.

Men från koloniområdet skickades inga döda kaniner till SVA. Något som Karin Rejnö säger beror på att man bedömt att det inte behövs skickas in fler för provtagning från kommunen.

– Smittan är så utbredd här så de behöver inte ha in fler fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.