Under 2023 donerade 258 personer 906 organ i Sverige. På Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset donerade nio personer sina organ.
– Behovet av organ för transplantation är fortfarande större än tillgången av friska organ, säger Maria Berg, donationsansvarig sjuksköterska på Nyköpings lasarett, i ett pressmeddelande.
Fick ny lever – två gånger
Beatrice Johansson har precis fyllt 34 år. Hon bor i en villa i Stjärnhov tillsammans med sin man. Inget av det hade varit möjligt, om hon inte hade fått en levertransplantation av en okänd kvinna.
– Jag tänker ofta på henne, på vem hon var, hur hennes familj mår.
Beatrice fick sin första levertransplantation 2021. Då uppstod komplikationer, och hon behövde återigen en donator. I juli i år fick Beatrice sin andra lever. Nu är hon helt frisk, även om hon fortfarande återhämtar sig efter den senaste transplantationen.
Hör mer om Beatrice transplantationer i klippet.
Så blir du organdonator
- Den som vill bli organdonator anmäler sig donationsregistret via Socialstyrelsen, eller via 1177.
- Du kan anmäla dig till donationsregistret oavsett ålder eller sjukdom, så länge du har fyllt 15 år.
- Den som är under 15 år kan anmälas till donationsregistret av sin vårdnadshavare.
- Du kan ändra ditt beslut när som helst.
- Du kan även donera hela din kropp till undervisning, men då krävs ett avtal med en medicinsk högskola. Detta är fristående från donationsregistret.
- De vanligaste organen att transplantera är njure, lever, hjärta och lungor. Men det går även att transplantera hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad.
- Du kan vara organdonator men välja att undanta vissa organ om du inte vill donera dessa.
Källa: 1177.se, Socialstyrelsen