En teamledare som hackar kyckling i ett kök.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar fleximat. Följ med in i köket på Nyköpings lasarett där maten för patienter på sjukhusen tillagas och förpackas. Foto: Aymen Mussa/SVT

Fleximat på Sörmlands sjukhus minskade matsvinnet med närmare 80 procent: ”Kunde aldrig tro det”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Region Sörmland införde konceptet fleximat på tre av länets fyra sjukhus behöver betydligt mindre mat slängas än tidigare.

– Vi kunde aldrig tro att vi skulle sänka matsvinnet med över 70 procent, säger enhetschefen Jimmy Frischenfeldt Bååth.

Konceptet fleximat innebär att varje patient får välja när och vad man vill äta utifrån en satt meny.

Nyköpings lasarett var först ut i länet att införa konceptet och sedan maj 2023 finns fleximat på alla sjukhus i Sörmland förutom på Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus. Där bedöms inte konceptet som lämpligt då vårdtiden är betydligt längre än på de övriga sjukhusen.

”Ett enormt slöseri”

Matsvinnet inom regionen har minskat med 77 procent och man har nästan sparat 6 miljoner kronor i råvarukostnader sedan maj 2023.

På Mälarsjukhuset har tallrikssvinnet minskat från 253 gram per portion till 69 gram.

– Vi jobbade tidigare med varm kantinmat, alltså att man lagade varm mat helt enkelt. Det innebar mycket matsvinn och det var ett enormt slöseri, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.

Nu tillagas all mat på Nyköping lasarett för att sedan kylas ner och därefter skickas i lastbilar två gånger i veckan till länets sjukhus.

Ökade kostnader för regionen

På avdelningarna finns även måltidsvärdar som avlastar vårdpersonalen och hjälper till med servering och tar beställningar från patienterna.

Men smakar det så kostar det.

Samtidigt som regionen sparar pengar på minskat matsvinn har kostnaderna för patientmaten ökat sedan man införde fleximat. Från maj till och med sista december förra året betalade regionen 46 miljoner kronor för fleximat, visar siffror som SVT begärt ut.

Till och med sista juni i år har regionen redan överskridit den kostnaden och betalat 47,3 miljoner kronor.

– Det är en nödvändig kostnad eftersom att någon måste ta hand om måltidsservicen. Vårdpersonalen är redan extremt belastad och jag tror att det är värt pengarna ur ett vårdperspektiv, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.

Beställa mat från telefonen

Under hösten kommer regionen att arbeta med att ta fram digitala patientbeställningar.

– Vi kommer att vara klara till 2025, säger Jimmy Frischenfeldt Bååth.

Följ med in till köket där patienternas mat produceras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.