Bilden är delad i två. Den vänstra är en bild på en medelåldersman, Niklas Tranemyr måltidschef på Region Sörmland, som har på sig hårskydd och skyddsrock. Han står och rör i en gryta i ett storkök. Den högra bilden är en bild på en 15-årig tjej som heter Tindra Hjortsberg, hon håller upp en meny.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad patienten Tindra Hjortsberg tycker om den nya sjukhusmaten och vad hon tänker beställa till middag.

Patienten Tindra, 15, om nya sjukhusmaten: ”Lyxigare och godare”

Uppdaterad
Publicerad

Pannbiff med brunsås, pannkaka med sylt och grädde och potatis- och purjolökssoppa är några av de rätter som patienter som är inlagda på Mälarsjukhusets barnavdelning kan välja att äta. Från och med nu får de en egen meny och kan bestämma vad och när de vill äta.

Konceptet, att som patient få välja vad och när man vill äta, kallas för fleximat och är Region Sörmlands måltidssystem. Det infördes 2020 på Nyköpings lasarett och finns i dag på länets tre sjukhus.

– Region Sörmland har ju som mål att bli Sveriges friskaste län och fokusera på personcentrerad vård och det innebär att vi måste skapa en måltid som har patienten och patientens behov i fokus, säger Niklas Tranemyr, måltidschef på Region Sörmland.

Nytt för barnavdelningen

Sist ut att introducera fleximat är Mälarsjukhuset i Eskilstuna som rullade ut det i onsdags. Systemet gäller för samtliga patienter, men då det är det enda sjukhuset med en barnavdelning har också en helt ny barnmeny tagits fram.

– Vi har haft både barnavdelningen och barnpatienterna med i utveckligen av den här menyn, säger Niklas Tranemyr.

Hör vad patienten Tindra Hjortsberg tycker om det nya måltidssystemet och vad hon tänker beställa till middag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.