• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Staffan Chressman hörde av sig till kommunen när han fick syn på sjögull vid bryggan intill sin bostad. Foto: SVT

Flytramar ska ta död på sjögullen i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt miljonprojekt ska länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland tillsammans sätta ut 200 nya ramar i Mälaren för att bekämpa den skadliga växten sjögull.

För drygt ett år sedan kontaktade Staffan Chressman kommunen efter att han fått syn på den näckrosliknande vattenväxten sjögull precis intill sin bostad.

– Jag började läsa på och förstod att det fanns en risk för spridning. Någon vecka senare kom en kille från miljökontoret som snabbt kunde konstatera att det var sjögull, säger han.

Snart över 500 ramar i Mälaren

Nu har länsstyrelserna i Sörmland och Västmanland tillsammans med berörda kommuner beställt 200 nya flytramar från AMA, verkstaden i Eskilstuna där de tillverkas. Redan i dag finns över 300 flytramar i Mälaren. Ramarna ska se till så att sjögullen inte får något solljus, då dör bestånden inom ett till två år.

– Vi kväver sjögullen med hjälp av ramarna. Tidigare har man till exempel försökt att klippa bort växterna men då är spridningsrisken stor. Det här är den mest effektiva metoden, säger Peder Franssson, arbetsledare vid Eskilstuna kommun.

Foto: SVT Design

Miljonsatsning för att bekämpa sjögullen

Projektet finansieras av Havs- och vattenmyndigheten och länstyrelserna i vardera län har tillsammans fått tre miljoner kronor för att bekämpa sjögullen.

– Problemet med sjögull är att den växer i täta bestånd som gör det svårt för folk att ta sig ut med båten, du kan inte fiska och inte heller bada vid sjögullsbestånd. Sjögullen skuggar också ut botten så de konkurerar ut andra växter och djur som lever i vattnet och på botten av Mälaren, säger David Söderblom Tay, biolog vid Västerås stad.

Enligt en utredning finns det cirka 60 hektar i Arbogaån, det motsvarar runt 120 fotbollsplaner. I Mälaren finns det strax över sju hektar, men problemet med sjögullen är en fråga för hela Mälarregionen.

– Spridningen har kommit från Väringen och Arbogaån och utåt, så vi försöker att trycka tillbaka det upp mot Kungsör och sedan får vi kämpa vidare därifrån, men vi är ett litet arbetslag så det är tungt, säger Peder Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.