Eskilstunas kommunalråd håller presskonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska skattebetalarnas miljoner göra Eskilstuna tryggare? Kommunstyrelsens ordförande varar på SVT:s frågor i videon. Foto: SVT

Mer pengar till socialnämnden: ”Skattebetalarna får betala för unga som vill ha ihjäl varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterade den styrande majoriteten i Eskilstuna sitt förslag till budgetplan för 2024. Mycket fokus riktas mot att öka tryggheten i kommunen.

– Det är skattebetalarna som får betala för att unga personer vill ta livet av varandra, säger Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

I den förslagna årsplanen för 2024 ger kommunen bland annat 50 miljoner kronor extra till socialnämnden. Nämnden har har sedan tidigare stora underskott och det finns även ett ökat tryck kopplat till otrygghet i Eskilstuna.

I årsplanen finns även 59 miljoner som bland annat ska gå till trygghetsfrämjande och brottsförebyggande arbete samt jobbcentrum med mötesplatser. Ytterligare tio miljoner läggs på arbetsmarknadsanställningar.

Investeringar för fem miljarder

Den styrande majoriteten presenterade även sin femårsplan för kommande investeringar på strax över fem miljarder kronor. Av dessa går 643 miljoner kronor bland annat till att bygga ett nytt äldreboende i Skogstorp och bygga ut skolan i Kjula.

Budgetförslaget kommer att behandlas under kommunfullmäktige den 9 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.