Kajakvärldsmästaren Mikael Berger tar ut reportern Robin Persson på en tur i den kanal som så småningom leder till Båven. Foto: SVT

Följ med på kanottur i Sveriges sydligaste vildmarkssjö

Uppdaterad
Publicerad

I sommar tar vi oss igenom fem av Sörmlands leder. Först ut är kanotleden i sjön Båven. Och det är ingen mindre än världsmästaren i kanot från 1985, Mikael Berger, som guidar oss genom Sveriges sydligaste vildmarkssjö.

Båven är Sörmlands största sjö och den brukar kallas för Sveriges sydligaste och största vildmarkssjö med sin 500 kilometer långa strandlinje.

Vid riksväg 57, strax utanför Flen, ligger Skebokvarn. Här, i ett gammalt mejeri från 1922, ligger en av landets 100 godkända kanotcentraler där det hyrts ut kanoter de senaste 40 åren. Varje år paddlar ungefär 5 000 personer härifrån ut på någon av de många kanotlederna. Bara i Båven finns det över 100 öar att gå i land på.

Sörmländska leder

LÄS MER: Så blir du en bättre paddlare

– Vi brukar säga att den som kommer hit och paddlar kan paddla allt från en halv timme upp till 14 dagar, säger Mikael Berger, som driver kanotcenter i Skebokvarn.

Två färdiga leder

Sörmland har två kanotleder iordningsställda av landstinget. Den ena går mellan Åkers Styckebruk och Vagnhärad och den andra leden går mellan Ändebol och Nyköping.

Men om man vill så går det att vidga vyerna och ta sig runt i nästan hela Sörmland via olika sjöar och åar. De flesta är gjorda av olika kanotcenter och andra har tillkommit genom att paddlare hittat bra leder på egen hand.

Från Skebokvarn kan man exepelvis ta sig både till Flen på en fem-dagars tur och via Yngaren ända bort mot Katrineholm och Vingåker.

SE REPORTAGE: Del 1 om sommarleder i Sörmland

Allemansrätt ger också skyldigheter

Det som gör långväga utflykter som dessa möjliga stavas allemansrätten. Men det finns också flera skyldigheter inbyggda i friheten att röra sig på annans mark. Till exempel får man inte använda andras bryggor, kliva upp på andras tomter eller campa inom synhåll från andra hus.

– Mycket av det här är sunt förnuft. Det ska se minst lika bra ut när du lämnar en plats som det gjorde när du kom dit, säger Mikael Berger.

Allemansrätten

När du paddlar, surfar, klättrar, springer, cyklar eller bara går på en promenad i skogen använder du dig av allemansrätten. Allemansrätten har stöd i grundlagen och innebär att du får röra dig på annans mark utan att fråga om lov. Allemansrätten gäller under förutsättning att du inte orsakar skada eller besvär.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska leder

Mer i ämnet