Handbollsspelaren Kassem Awad från IFK Nyköping är med på affischen mot skadegörelsen: – Kampanjen kanske kan vara en ögonöppnare och om man ser att någon gör något kanske man vågar säga ifrån, säger han.

Idrottare tar strid för Rosvalla: ”Sabba inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nu testar Nyköpings kommun en ny affisch-kampanj där lokala idrottsstjärnor tar ställning mot skadegörelsen på Rosvalla. Samtidigt fortsätter utredningen om övervakningskameror ska sättas upp.

Förra året ökade problemen med skadegörelse på offentliga platser i Nyköping, bland annat på arenan vid Rosvalla. Sedan Nyköpings högstadieungdomar började ha sina idrottslektioner på arenan Rosvalla för drygt ett år sedan, har problemen med skadegörelse i omklädningsrummen eskalerat.

– Tidigare hade vi skåp här men de slogs sönder. Även speglar, handfat och duschutrymmet förstördes, säger Mikael Stålbrant som är lokalbokningsansvarig på Rosvalla.

Ny affischkampanj

Han deltar i en arbetsgrupp som kommunen startade i höstas. I den finns representanter från olika myndigheter och kommunala verksamheter, och har nu börjat jobba med att förebygga problemen med skadegörelse. Gruppen har precis tagit fram en ny affischkampanj där ett gäng lokala idrottsprofiler tar ställning mot förstörelsen. Handbollsspelaren Kassem Awad från IFK Nyköping använder själv idrottshallen flera gånger i veckan.

– Det är en ära att få vara med och stå upp för något som alla i Nyköping drar nytta av, säger han.

Kassem Awad jobbar som lärare och tror att kampanjen kan påverka ungas inställning.

– Ja absolut, flera av mina elever idrottar och använder hallen och jag ser ju hur viktigt det är för dem. Kampanjen kanske kan vara en ögonöppnade och om man ser att någon gör något kanske man vågar säga ifrån, säger han.

Utreder kameraövervakning

Affischerna sitter både på skolor och på staden men är en mindre del i det förebyggande arbetet. Skadegörelsen – bara på Rosvalla – beräknas kosta 900 000 kronor och i somras inleddes en förstudie om kameraövervakning kunde bli aktuell på särskilt utsatta platser.

– Såvitt jag förstår är det på gång men det är en väldig procedur att söka tillstånd för att få sätta upp övervakningskameror. Men det är nog tyvärr en väg som vi måste gå för att få ordning på det här, säger Mikael Stålbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.