Det visar rapporten Öppna jämförelser Företagsklimat, där Sveriges kommuner och landsting, SKL, har undersökt hur nöjda landets företagare är med kommunernas service.
Av de 189 kommuner som deltagit hamnar Trosa på fjärde plats.
– Det är mycket glädjande att vårt medvetna arbete inom bygg- och miljöområdet betalar sig och positivt att få en så tydlig återkoppling från näringslivet att vi är på rätt väg, kommenterar Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef i Trosa och ansvarig för de verksamhetsområden som mäts.
Effektivt i Finspång
Nästa kommun på listan i Östnytts område är Finspång på plats 50. Det som företagarna är mest nöjda med är bemötande och effektivitet. Jämfört med riksgenomsnitten är företagarna i Finspång väldigt nöjda med områdena bygglov, serveringstillstånd och brandtillsyn.
– Kommunens tjänstemän får med rätta ett gott betyg och vi har en bra grund för att bli ännu bättre. Det här resultatet visar nämligen vägen för hela kommunorganisationen. Den säger att vi måste bli bättre på tillgänglighet och kompetens. Kompetensen finns där och det handlar nog snarare om hur vi kommunicerar, säger kommunalrådet Anders Härnbro (S) i en kommentar.
Gotland i botten
Gotland har förbättrat sitt betyg något, men återfinns först på plats 173 av 189.
– Resultatet är ett steg i rätt riktning. Mätningen gjordes innan vi kommit igång med förbättringsarbetet på allvar, men vi kan redan nu se att vi är på rätt väg mot ett förbättrat företagsklimat, kommenterar Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.
På Gotland har alla områden, med undantag för bygglov, gjort förbättringar. Störst förbättring har skett inom området bemötande, något som även kan sägas vara den nationella trenden.
Lättare för små
– Det totala betyget har stigit något jämfört med den senaste undersökningen för två år sedan. Det beror främst på att företagarna tycker att bemötandet har blivit bättre, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), i en kommentar.
I rapporten konstateras att kommunens storlek spelar viss roll för placeringen i rankingen. Det är i synnerhet små kommuner en bit utanför de större städerna som placerar sig i toppen.
Fakta Öppna jämförelser Företagsklimat
Undersökningen bygger på en enkät som besvarats av fler än 32 000 företagare som haft ärenden hos sin kommun under 2012 inom områdena brandtillsyn, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd och serveringstillstånd. Totalt 189 kommuner och åtta förbund/gemensamma förvaltningar deltar i undersökningen.
Betygsskalan går från 0-100. Under 62 anses som ett lågt betyg, mellan 62-69 som ett godkänt betyg och 70 eller mer som ett högt betyg. I år är det nationella medelvärdet 67 av 100, vilket innebär att kommunerna överlag får betyget klart godkänt. I senaste undersökningen för två år sedan var medelvärdet 66 av 100. Det totala betyget för kommunernas bemötande har ökat från 69 till 73.
Betyg för deltagande kommuner i Sörmland
1. Trosa (77)
2. Eskilstuna (70)
3. Strängnäs (69)
4. Nyköping (68)
5. Katrineholm (65)
6. Oxelösund (65)
7. Gnesta (63)
8. Vingåker (62)
9. Flen (62)
Betyg för deltagande kommuner i Östergötland
1. Finspång (70)
2. Motala (67)
3. Kinda (66)
4. Linköping (66)
5. Mjölby (65)
6. Norrköping (64)
Betyg för Region Gotland
Gotland (59)