Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man använda sociala medier utan att bli mer ensam? Forskaren Martin Wolgast listar tre saker att tänka på. Foto: SVT

Forskaren: Sociala medier kan få oss att känna oss ensamma

Publicerad

De som använder sociala medier mycket tenderar att känna sig mer ensamma, berättar Martin Wolgast, docent i psykologi vid Lunds Universitet.

Men det finns sätt att minska känslor av ensamhet – också med hjälp av sociala medier.

Många använder sociala medier för att skapa och behålla kontakter.

– Men paradoxalt nog visar också forskningen att om vi använder sociala medier mycket så tenderar vi att känna oss ensammare, säger Martin Wolgast.

Han menar att det finns en tydlig överanvändning av sociala medier i samhället, och att det kan leda till negativa effekter.

– I ett antal studier har man sett att om man minskar användande av sociala medier så tenderar i alla fall unga vuxna att känna sig mindre ensamma.

Uppmaningen: Fråga om att ses

Det finns de som använder sociala medier för att skapa vänskaper eller relationer som sträcker sig utanför den virtuella världen. Och Martin Wolgast tror att det blir allt vanligare.

– När man har sett positiva effekter på ensamhet av sociala medier så är det ofta när man använder sociala medier för att säga ska vi ses eller så, säger han.

Hur ska man tänka för att använda sociala medier utan att känna sig ensam? Hör Martin Wolgast ge tre tips i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.