Pedagogen Johanna Söderberg och förskolechefen Jenny Eriksson är nöjda över sitt modellbyte. Foto: SVT

Förskolan bytte introduktionsmodell: ”Föräldrarna är mer trygga nu”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan använde sig alla sex avdelningar på Grindstugans förskola av olika introduktionsmodeller med den traditionella som grunden. Men efter att man bytt till den föräldraaktiva metoden känner både pedagogerna och förskolechefen att inskolningen blivit bättre.

En av anledningarna till att Grindstugans förskola i Nyköping bytte metod var för att man fick ett för stort antal barn att skola in. Den traditionella metoden där en pedagog helt ska ägna sig åt ett nytt barn blev helt enkelt ohanterbar.

– Fördelen med den nya metoden är att barnen lär känna alla och att de direkt introduceras i vår utbildning där de får vara med från första början i alla projekt vi håller på med, säger pedagogen Johanna Söderberg.

”Vill inte tidsbestämma inskolningen”

På Grundstugans förskola pågår en introduktion i regel under fyra till sju dagar. Går allt bra så kan föräldrarna efter några dagar gå ut från avdelningen och sätta sig i förskolans korridor. På så sätt är man tillgänglig vid behov och kan samtidigt prata med andra föräldrar i samma situation.

– Alla introduktioner är väldigt individuella. Vissa behöver bara några få dagar och andra behöver mer tid. Därför vill vi gärna inte tidsbestämma inskolningen, utan det är en dialog som föräldrarna får ha med pedagogerna, säger förskolechefen Jenny Eriksson.

Fördelarna med metoden

– Våra föräldrar ser vad som händer under en hel dag och känner sig trygga. När föräldrarna är trygga är också barnen trygga, säger Jenny Eriksson.

Tuula Vuorinen, doktorand i didaktik på Mälardalens högskola, menar dock att trygga föräldrar inte behöver betyda att tryggheten smittas av på barnen. Däremot kan man med denna metod få till en bra föräldrasamverkan.

– Det uppstår en samverkanssituation redan från början och där är det viktigt att man får till en dialog och kan komma överens om hur inskolningen ska gå till. För föräldern känner trots allt sitt barn bäst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.