Person framför lägenhetsbyggnader och en fotbollsplan i bostadsområde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeremias Varas Ruiz är integrationssamordnare och aktiv i föreningslivet i Brandkärr. Han tror inte att ett fritidskort skulle hjälpa alla de som behöver det som mest. I klippet berättar han varför. Foto: Björn Gustavsson, SVT

Förslag om fritidskort får mothugg i Nyköping: ”Hjälper inte socioekonomiskt svaga”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ett så kallat fritidskort – en slags ekonomiskt bidrag för att få fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.

Men integrationssamordnaren Jeremias Varas Ruiz i Nyköping tror inte att lösningen kommer hjälpa dem som kanske behöver hjälpen allra mest.

– Det saknas tillräckligt med ledare, säger han.

Jeremias Varas Ruiz är sedan tidigare en känd profil i Brandkärr och startade föreningen Nikus just för att områden som Brandkärr har låg föreningstillhörighet.

Han är positiv till själva idén med fritidskortet men tror inte att det kommer locka unga från socioekonomiskt utsatta områden till föreningarna.

I klippet ovan berättar han varför han inte tror att fritidskortet kommer att göra någon större skillnad i socioekonomiskt utsatta områden.

Vad innebär fritidskort?

Regeringen vill att fritidskortet ska vara fungera som en digital tjänst. Användaren ska kunna logga in och välja belopp och vilken förening som ska vara mottagare.

För att en förening ska räknas som godkänd mottagare måste den vara registrerad i ett särskilt register hos Försäkringskassan. Registrets föreslås omfatta vissa utförare inom de fyra områdena idrott, kultur, friluftsliv och barn- och ungdomsorganisationer.

Föreslaget innebär att det ska finnas två olika nivåer på fritidskortet. Ett allmänt fritidskort om 500 kronor per år och barn, och ett särskilt fritidskort om 2 000 kronor per år och barn. Nivån beror på familjens socioekonomiska situation.

Fritidskortet ska regleras i en ny lag som föreslås träda i kraft den 1 september 2025

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.