Två silhuetter som ska föreställa två killar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om det första fallet i Sörmland som lett till ett åtal då en man brutit mot sitt vistelseförbud. Foto: SVT Design

Första åtalet i Sörmland efter lagen om vistelseförbud

Publicerad

Två personer i länet har fått ett så kallat preventivt vistelseförbud sedan lagen infördes den 1 februari i år. Båda förbuden gäller Årby i Eskilstuna – och nu har en man i 20-årsåldern åtalats misstänkt för att ha brutit mot förbudet samma dag som han fick det.

– Det här är första målet som prövas av Eskilstuna tingsrätt, säger Gabriel Frosteby som är åklagare i målet.

Mannen som åtalats ska ha brutit mot det samma dag som han fick förbudet, och misstänks nu för överträdelse av vistelseförbud.

Hör mer om fallet i videoklippet högst upp.

Lagen om preventivt vistelseförbud som började gälla 1 februari innebär att en person förbjuds att vistas på vissa allmänna platser, även om personen inte dömts för brott. Lagen gäller personer som polisen misstänker främjar brottslighet.

Behöver inte vara dömd för brott

Hittills har två personer fått vistelseförbud i Sörmland och båda förbuden gäller Årby i Eskilstuna. Enligt polisen ingår bägge i en kriminell gruppering i området. Förbudet gäller högst sex månader i taget och polisen menar att lagen ger effekt.

– Vi vet att de skapar otrygghet i området genom att bland annat sälja narkotika och därför har vi lagt det här vistelseförbudet så tydligt som möjligt för att skapa trygghet för dem som bor där, säger Robert Åkerström biträdande lokalpolisområdeschef.

Polisen måste alltid ansöka om vistelseförbudet och motivera varför just en persons rörelsefrihet ska begränsas. Därefter tar åklagare ett beslut. Personen har alltid rätt att överklaga beslutet som då hamnar hos en tingsrätt.

Hur ser du på att lagen kan inskränka personers frihet trots att man inte dömts för brott?

– Tyvärr får man väga individens inskränkning mot den större nyttan, men absolut så är det en inskränkning i deras frihet, säger Åkerström.

Dömdes till fängelse

Det finns inte mycket praxis att luta sig mot berättar åklagaren Gabriel Frosteby. Men nyligen dömdes en man i 25-årsåldern av Södertörns tingsrätt till en månads fängelse efter att ha varit vid Rågsveds centrum i Stockholm – trots sitt vistelseförbud.

Polischefen Robert Åkerström tror att polisen i Eskilstuna kommer att ansöka om fler vistelseförbud.

– Det kommer absolut att bli aktuellt, säger han.

DET HÄR ÄR LAGEN OM PREVENTIVA VISTELSEFÖRBUD:

• Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.

• Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.

• Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud. Ett vistelseförbud ska förses med de begränsningar och undantag som är påkallade med hänsyn till förhållandena i det enskilda fallet.

• Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.

• Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med ett vistelseförbud. Polismyndigheten kan inte överklaga åklagarens beslut.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.