• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Fortifikationsverket med generaldirektör Maria Bredberg Pettersson har köpt grannkåken på Tullgatan 8 och flyttar dit huvudkontoret innan våren 2026. Foto: SVT/Fortifikationsverket

Här flyttar Fortifikationsverket till nya lokaler i Eskilstuna – för 265 miljoner

Publicerad

Fortifikationsverket gör en större fastighetsaffär i Eskilstuna och köper grannfastigheterna Vapnet 1 och 2. För 265 miljoner kronor får myndigheten 7000 kvadratmeter kontor och tillhörande parkeringsplats.

Fortifikationsverkets huvudkontor huserar idag i tegelbyggnaden i korsningen Kungsgatan/Tullgatan med adress Kungsgatan 43. Innan utgången av mars 2026 är det tänkt att myndigheten ska flytta till andra sidan korsningen och in i kontorshuset på Tullgatan 8 som idag inrymmer bland annat Trafikverket, detta var fastighetsvärlden först med att rapportera om.

Säljare är fastighetsbolaget Stenvalvet som också är Fortifikationsverkets nuvarande hyresvärd i Eskilstuna.

– Vår kompetens efterfrågas av allt fler aktörer inom totalförsvaret. För att möta tillväxten och ökade säkerhetskrav tar vi nu ett viktigt steg mot ett nytt huvudkontor i Eskilstuna. Med rådande omvärldsläge är det fullt naturligt att vi äger de fastigheter vi själva nyttjar, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Planen är att byggnaden och området ska anpassas efter Fortifikationsverkets behov med ökade krav på säkerhet och robusthet.

För att fastighetsaffären och flytten ska gå i lås krävs ett regeringsbeslut innan halvårsskiftet 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.