Bilar till vänster i bild och en bilhandlare till höger i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bilhandlaren Daniel Serrander om hur kundernas förändrade beteende påverkar bilhandlarna. Foto: Aymen Mussa/SVT

Fortsatt trögt för bilhandeln – fler köper begagnat

Uppdaterad
Publicerad

Det går knackigt för många bilhandlare runt om i landet. Hittills i år är det den bransch som har haft flest konkurser, enligt Creditsafe. Flera bilhandlare som SVT pratat med menar att försäljningen av nya bilar har dippat samtidigt som allt fler kunder siktar in sig på begagnade bilar.

Hela bilbranschen har haft det tufft med minskade intäkter och kunder som hellre väljer att köpa begagnade bilar. Totalt sjönk nybilsregistreringarna i Sverige med sex procent jämfört med första halvåret, enligt Mobility Sweden.

På Serrander Bil i Eskilstuna har man under första halvåret tappat ungefär 20 procent av sin försäljning jämfört med förra året.

– Nyförsäljningen har dippat men begagnade bilar säljer bättre, säger bilhandlaren Daniel Serrander.

Flest konkurser i landet

Men även konkurserna ökar. Bilbranschen är den mest konkurrensutsatta hittills i år, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Under det senaste halvåret har antalet konkurser bland bilhandlare ökat kraftigt. Jämfört med förra året har konkurserna inom bilhandeln ökat med 76 procent.

Varför är just bilbranschen extra utsatt? Hör bilhandlaren Daniel Serrander svara i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.