– Det kommer vara ett strikt förbud att lämna sin bostad under de här tiderna, säger Henrik Svärd. I klippet ovan berättar han varför han tror att påföljden kommer att göra en skillnad. Foto: TT

Fotboja och utegångsförbud nytt straff för unga kriminella

Publicerad

Sedan årsskiftet kan unga kriminella dömas till ungdomsövervakning. Det innebär att ungdomar redan i 15-årsåldern kan få fotboja och hemarrest på kvällar och helger.

– Det kommer att vara ungdomar som redan är kända av polis och socialtjänst sedan tidigare, säger Henrik Svärd, frivårdschef i Mälardalen.

Tanken med den nya lagen är att den ska täppa till en lucka för unga kriminella där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande, samtidigt som sluten ungdomsvård blir för hårt straff. Den nya lagen är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

– Det här blir en vassare påföljd och det är viktigt att ha mer ingripande påföljder. Samtidigt ska man vara försiktigt med att tro att bara bestraffande åtgärder påverkar människors beteende, men jag tror att den här påföljden kan göra skillnad, säger Henrik Svärd.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Kända av polisen

De berörda ungdomarna kommer att vara i 15-17-årsåldern och strafflängden är mellan sex månader och ett år beroende på vad domstolen beslutar. Enligt Henrik Svärd handlar det inte om förstagångsförbytare som kommer att dömas till den nya påföljden.

– Det här kommer att vara ungdomar som sedan tidigare är dömda för flera brott.

Blir efterlyst av polis

De ungdomar som döms tills ungdomsövervakning kommer att vara tvungna att vara hemma under helgerna och bära på en elektronisk fotboja för att se till att helghemarresten efterföljs.

– Det kommer vara ett strikt förbud att lämna sin bostad under de här tiderna. Skulle man lämna sin bostad så går ett larm till vårt system och då blir man efterlyst av polisen, säger Svärd.

Den dömde har krav på sig att vara alkohol- och drogfri under strafftiden, det kontrolleras genom drogtester av personalen som den dömde även måste träffa minst två gånger i veckan.

Samarbete med socialtjänst och polis

Inför den nya påföljden har personalen på frivården i Mälardalen haft interna utbildningar. Tanken är att frivården i samverkan med socialtjänst och polis ska se till att att ungdomsövervakningen efterföljs.

Hittills i år har ingen dömts till den nya påföljden i Sörmland men flera socialkontor i länet har haft ett första möte med frivården.

– Socialtjänsten har möjligheten att finnas kvar i den unges liv längre än vad vi kan, vi kommer vara med högst ett år, säger Henrik Svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Mer i ämnet