En padelspelare lutar sig mot nätet på en padelbana. Han har på sig en vit t-shirt och svarta shorts. Bakgrunden visar en blå bana med nät och belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt i livet drabbades Fredrik Sjöstrand av Alzeheimers sjukdom. Hör honom berätta hur han upptäckte att något var fel och hur han ser på framtiden, Foto: SVT

Fredrik, 54, drabbades av Alzheimers: ”Trodde inte på det”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i livet fick Fredrik Sjöstrand i Nyköping svårt att prata. Symtomen som han själv trodde berodde på stress visade sig vara Alzheimers – ett besked som chockade både honom och familjen.

– Jag trodde inte på det först, säger han.

Det var i januari i år som Fredrik fick sjukdomsbeskedet. Alzheimers sjukdom innebär att nervceller i hjärnan dör och påverkar bland annat minnet. De flesta som drabbas är 65 år eller äldre, men Fredrik är 54 år och var 52 när symtomen kom.

Tänker mer kortsiktigt

Efter en längre tids undersökningar fick han till slut en kallelse till minnesmottagningen.

– Vi har brutit ihop många gånger, säger Fredrik.

Men trots beskedet – som inneburit många omställningar – ser både Fredrik och frun Caroline positivt på livet.

– Vi tänker mer kortsiktigt än tidigare. Saker vi som tänkte göra när någon fyller 70 gör vi nu istället, säger Caroline.

Padel för alzheimerforskningen

När SVT träffar Fredrik i Nyköping är han i full gång med sitt nyfunna intresse: Padel. Fredriks intresse och Carolines engagemang för sjukdomen har nu lett till ett evenemang i syfte att samla in pengar till forskningen kring Alzheimers sjukdom – den 19 oktober hålls en padelturnering i Nyköping.

– Vi hoppas att det kommer en bromsmedicin, säger Caroline.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.