En person står framför entrén till ett byggnad med en skylt som visar namnet ”Flen”. Byggnaden har trä- och tegelarkitektur, och det finns en grön emblem på väggen. Det är en klar dag med lite moln på himlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunchefen Håkan Bergsten berätta om vilka bakgrundskontroller som finns i hemtjänsten i Flen. Foto: Aymen Mussa/SVT

Fusk inom hemtjänsten i Flen – anställda struntade i larm från äldre som behövde hjälp: ”Förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

All personal på en avdelning inom hemtjänsten på Flens kommun har stängts av efter att anställda bland annat struntat i att åka på larm när boende larmat efter hjälp.

– I min värld är det förkastligt, säger kommunchefen Håkan Bergsten.

Kommunen har anmält händelserna till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och har även gjort en egen intern utredning om missförhållanden i hemtjänsten.

Personalen är avstängda för att bland annat ha loggat insatser manuellt trots att man inte varit på plats hos boende och struntat i att åka ut på larm när äldre behövt hjälp.

– Det är väldigt allvarligt, säger Håkan Bergsten.

Kan införa bakgrundskontroller

Hur många äldre som blivit drabbade är något som kommunen inte vill uppge. Men i dagsläget går man igenom varje fall och kommer att göra anmälningar för varje enskilt ärende.

Bergsten säger att man kan komma att införa bakgrundskontroller inom hemtjänsten på samma sätt som Uppsala kommun nyligen gjort.

Hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.