Ett kylskåp med mat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan en person som är misstänkt för liknande händelser fortsätta få jobba på boenden? Hör Karin Eklund, verksamhetschef för funktionsstödsomsorgen, kommentar i klippet. Foto: SVT

Personal kände till matstölder – slog inte larm

Uppdaterad
Publicerad

Mat försvann från personer på ett gruppboende i Nyköping under flera månader. Nu har kommunen gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att allvarliga brister uppdagats.

Vid sex tillfällen har det dokumenterats att varor försvunnit från tre olika personer på boendet mellan januari och april i år. Enligt Karin Eklund, verksamhetschef för funktionsstödsomsorgen i Nyköpings kommun, har man sett att kvitton inte stämt överens med vad som faktiskt funnits i de boendens kylskåp.

– Och det har även funnits saker på kvitton som brukare inte har efterfrågat, säger Karin Eklund.

Det hela uppdagades efter rapporter från personal. Men enligt anmälan är det troligtvis fler som har drabbats under en längre tid. Kommunens utredning visar nämligen att personal känt till stölderna, utan att rapportera det.

En av åtgärderna som vidtagits nu är att personal fått information om rapporteringsskyldigheten. Det är även polisanmält.

En anställd misstänkt för liknande händelser

Efter en internutredning har en medarbetare avslutat sin anställning.

– När det här uppdagades var en åtgärd att gå igenom kvitton och underlag. Under den perioden var det en medarbetare som valde att avsluta sin anställning, säger Eklund.

Om just den personen är misstänkt för att ligga bakom den försvunna maten vill Eklund inte uttala sig om. Men personen hade tidigare förflyttats till den aktuella enheten på grund av liknande misstankar, något som den nya enhetschefen inte kände till.

Andra brister upptäckta på annat boende

De drabbade boende har ibland saknat mat och haft ökade omkostnader på grund av stölderna.

Det här är dock inte det enda boendet där allvarliga brister uppdagats i kommunen. På ett annat misstänks flera oegentligheter ha skett. Något som Karin Eklund ser allvarligt på.

– Jag kommer att agera framåt både med åtgärder och kraftfullt inom organisationen för att komma till rätta med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.