Delad bild. Pengar till vänster. Karin Eklund till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar de ekonomiska övergrepp som misstänks ha skett på boendet i Nyköping om? Hör Karin Eklunds, verksamhetschef för funktionsstödsomsorgen, svar i klippet. Foto: Erika Landt/SVT

Personal på boende i Nyköping avstängda – ekonomiska övergrepp polisanmält

Uppdaterad
Publicerad

Samtlig personal på ett boende i Nyköpings kommun har stängts av med lön efter att misstankar om ekonomiska oegentligheter, begränsningsåtgärder och personuppgiftsincidenter väckts. Något som kommunen nu också ska anmäla till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i samband med en intern kontroll som oegentligheter på ett boende inom grupp och service upptäcktes. Och när man utredde det vidare blev de bara fler. Vilket har resulterat i elva lex Sarah-rapporter, som ska sammanställas i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Man har även upprättat en polisanmälan.

– Polisanmälan är gjord utifrån termen ekonomiska övergrepp som det heter i utredningen lex Sarah, säger Karin Eklund, verksamhetschef för funktionsstödsomsorgen i Nyköpings kommun.

Kommunen är självkritisk

Flera åtgärder har nu vidtagits efter händelsen. Samtlig personal på boendet har stängts av med lön under tiden som allt utreds. Brukarna bor kvar och kommunen har handplockat personal som jobbar där.

Och efter det som har hänt är kommunen självkritisk.

– Vi ska också vara självkritiska till att rutiner, kvalitet och kontroller inte har följts. Där behöver vi vara med mer på tåget också så att vi ser till att det sker det som vi har tagit beslut om, säger Carina Wallin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I videon: Hör varför personalen har stängts av.

Kan inte utesluta fler brister

Förutom en polisutredning ska kommunen genomföra en lex Sarah-utredning, som man räknar med kommer ta ett par månader.

Kommunen ska även att starta en översyn av hanteringen av privata medel inom grupp och service.

– Utifrån det kan vi inte heller utesluta här under hösten efter översynen att vi kan hitta andra brister, säger Karin Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.