Under pandemin ökade antalet studenter i Sverige, och med det ökade även fusket.
– Det var en liten peak i antalet fusk under pandemin, det har minskat en del, säger Cecilia Bjursell, prorektor vid Mälardalens universitet.
I hela landet minskade antalet studenter som stängdes av eller varnades med 14 procent 2023 jämfört med 2022, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet.
Högst andel varnade och avstängda finns på Blekinge tekniska högskola, och näst högst andel har Mälardalens universitet, med drygt 2 procent.
200 studenter fast för fusk
– Det handlar om ungefär 200 studenter, om man ser på totalen är det en låg siffra. Men om man ser på varje enskilt fall så tycker jag att vi ska hjälpa våra studenter ta sig igenom utbildningarna utan att fuska. Så jag ser att vi har en förbättringspotential, säger Cecilia Bjursell.
Att Mälardalens universitet har näst högst andel disciplinärenden i landet tror hon beror på tydliga riktlinjer.
– Våra lärare vet precis hur de ska gå tillväga för att anmäla, det kan vara en förklaring.
AI-fusk på universitet
Artificiell intelligens (AI) är den senaste metoden som används för att fuska, till exempel genom att generera hela eller delar av en text till skriftliga inlämningsuppgifter. En majoritet av landets högskolor och universitet hade förra året disciplinärenden som gällde användning av AI. Totalt gjordes 221 sådana anmälningar, varav fyra på MDU.
Hör prorektor Cecilia Bursell om AI-fuskande på Mälardalens universitet i videoklippet ovanför.
Så fuskar studenterna
Vanligaste anledningarna till att studenter blir avstängda och varnade på landets högskolor och universitet:
1) Plagiat
2) Fusklappar
3) Otillåtet samarbete
4) Störande av undervisning
5) Förfalskning
Källa: Universitetskanslerämbetet