Christer Norqvist är lantbrukare och koguide.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren och koguiden Christer Nordqvist vill att fler ska lära sig om livet på landet. I klippet berättar han om den utrotningshotade lantrasen rödkulla som finns på gården Magda utanför Eskilstuna. Foto: Mattias Gunnarsson/SVT

Gården ordnar koguidningar i sommar: ”Alla behöver veta lite grunder”

Uppdaterad
Publicerad

På gården Magda mellan Eskilstuna och Katrineholm har det funnits kor i hundratals år. Här ger lantbrukare Christer Nordqvist koguidningar varje sommar för att se till att kunskapen om livet på landet lever vidare.

Kunskap och terminologi från lantbruken håller på att falla i glömska. Långt ifrån alla har koll på skillnaden mellan hö och halm eller lada och loge. Det vill Christer Nordqvist råda bot på.

– Jag tycker att alla behöver veta lite grunder, säger han.

I hagarna runt gården går kreatur av den gamla lantrasen Rödkulla, lunga, hornlösa djur med en liten kulle på huvudet. Under rundvandringen får besökarna lära sig mer om rasen och dess historia.

– Vi har fått bra respons. Det är mycket barnfamiljer som kommer hit och vill visa upp livet på landet, säger Christer Nordqvist.

Visar upp byggnader

Förutom att visa upp korna hinner Nordqvist även med att prata om alla de byggnader som historiskt använts inom lantbruket.

Det gamla pampiga stallet har i dag förvandlats till butik och restaurang. Annat var det när förra seklet var ungt. Då var byggnaden hem åt ett antal Ardennerhästar.

– Det fanns arbetshästar här långt in på 1960-talet, förklarar Nordqvist.

När visningen är över har lantbrukets begrepp blivit utredda och besökarna vet med säkerhet skillnaden mellan hö och halm och mellan lada och loge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.